fbpx

Workshop ‘Hondentaal herkennen’

Herken de subtiele lichaamstaal van je hond

Leer een nieuwe taal: de taal van je hond

Ongetwijfeld zal je de grote lijnen van de lichaamstaal van je hond wel herkennen, je hond gaat liggen of bevriest bij het zien van een andere hond, of erger je hond blaft of hapt naar jou of iemand anders. Voordat je hond tot deze acties overgaat, heeft hij heel erg vaak al veel subtielere signalen getoond die makkelijk over het hoofd te zien zijn. Deze signalen zijn nochtans wel belangrijk om te herkennen. Ze geven je immers de kans om tijdig in een bepaalde situatie in te grijpen waardoor je hond rustiger zal reageren. Eens je de subtiele signalen van je hond herkent, kan je ze niet meer ‘niet-zien’.

Je hond doet niet zomaar wat hij doet!!

Misschien denk jij dat je hond bepaalde bewegingen of bepaalde gedragingen toevallig doet. Maar alles wat je hond doet, doet hij met een reden. Je hond communiceert voortdurend met je: thuis, op wandeling of tijdens een trainingssessie. In eerste instantie is dit zo subtiele communicatie dat je deze niet oppikt of niet beseft dat je hond aan het communiceren is.

Deze workshop is helemaal iets voor je wanneer:

Je hond bepaalde gedragingen toont maar je er de vinger niet kan opleggen;

Je hond ongewenst gedrag vertoont en je snapt niet waarom je hond dit doet;

Je hond niet wil meewerken tijdens zijn training;

Je hond plots uitvalgedrag heeft;

Je graag meer over je hond wil weten en waarom hij bepaalde dingen doet;

Je je hond door en door wil begrijpen;

Je de allerbeste relatie met je hond wil hebben;

….

Wil jij graag de subtiele signalen van je hond herkennen?

Herken de stresssignalen van je hond

Terwijl je hond doet waar hij goed in is, ga ik samen met jou je hond observeren zodat jij zijn kalmerende en stresssignalen kan herkennen. Een eerste stap om te anticiperen op zijn gedrag, problemen te voorkomen of gewoon aan de noden van je hond tegemoet te komen.

“What if giving voice to the voiceless meant listening to them before pretending to know what they would say?”

Matt Margini

Leer je hond beter kennen

Na het volgen van deze korte cursus kan je de subtiele lichaamssignalen van je hond herkennen en zal je specifieke gedragingen van je hond beter begrijpen. Wat kan je na afloop?

Je leert je hond oberveren;

De stresssignalen van je hond herkennen;

Begrijpen hoe je hond steeds duidelijkere signalen toont;

Begrijpen dat je hond al een repertoire aan signalen heeft gebruikt voor hij blaft;

Begrijpen dat je hond gedragingen niet ad random doet;

Begrijpen hoe een beleefde begroeting tussen honden gebeurt;

Begrijpen hoe je je eigen lichaamstaal kan inzetten voor je eigen of andere honden;

Een eerste reactie inzetten op de lichaamstaal die je hond je toont.

Ben jij er klaar voor de taal van je hond op te pikken?

Net terug van een workshop ‘lichaamstaal van je hond’ in de  snuffeltuin  met border collie Sammy. Liesbet Jacobs heeft ons super goed begeleid, ze nam haar tijd om me uit te leggen hoe ik Sammy haar lichaamstaal kan vertalen naar mensentaal.

Ik heb zoveel bijgeleerd… Er is echt wel wat meer aan een hond te zien dan hoe hoog de staart staat . Zoveel kleine signalen die, in combinatie met de context, kunnen tonen hoe een hond zich voelt.

Ik ga Sammy alvast beter kunnen begrijpen nu en dus ook beter op haar noden inspelen . Echt een aanrader. Bedankt Liesbet (pootje van Sammy )!

Liesbeth en Sammy

Het werd niet alleen voor mijn mechelaartje Jazz een leuke uitstap, maar ook voor mij een leerrijke namiddag. Liesbet heeft ontzettend veel kennis over de lichaamstaal van de hond. Ik heb dan ook gefascineerd geluisterd. Jazz liet niet alleen haar neusje werken, zo liet ze ook een bepaalde prikkel zien toen een wandelaar met hond voorbij liep. Liesbet pikte daar gretig op in en gaf tips om deze te voorkomen in de toekomst. Uiteindelijk zijn hondje en baasje moe naar huis gegaan. Het fijne was dat Liesbet ook na de cursus nog eens samen wou afspreken. Tijdens die wandeling kon Jazz, maar vooral ik aan haar tonen wat we geleerd hadden

Els en Jazz

Ik dacht dat ik begreep wat mijn hond me vertelde maar was wel nieuwsgierig naar de inhoud van de workshop. Blijkt dat ik mijn hond toch niet zo goed zo goed begreep als ik zelf dacht. Er is blijkbaar zoveel meer dan snappen wanneer je hond het tijd vindt om te gaan wandelen of dat hij even in de tuin wil.

Van kalmerende signalen had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik ze kon oppikken. Tijdens de workshop hebben we geoefend op de signalen die Fieke toonde in de snuffeltuin, het was niet altijd evident ze te herkennen, soms ging het nogal snel. En het is een kwestie van je er daarna nog even op toe te leggen om ze zelf ook te herkennen wanneer Liesbet niet naast je staat. Maar oefening baart kunst.

Omdat ik het allemaal wel interessant vond, heb ik ook een vervolgsessie eraan gekoppeld waarbij we samen op pad gegaan zijn. Fieke toont tijdens wandelingen behoorlijk wat van deze signalen bij het zien van andere honden en hierop hebben we tijdens de tweede sessie ingespeeld. Zowel tijdens training om andere honden te benaderen als tijdens gewone wandelingen hou ik nu heel erg hard rekening met deze signalen. De wandelingen lopen niet alleen een stuk relaxter maar ook boek ik betere resultaten tijdens de training.

Lore en Fieke

Wil jij graag een nóg betere relatie met je hond?

Dit kan je verwachten van de workshop

Terwijl je hond snuffelt, observeren we samen, aan de hand van een bundel, je hond. We bekijken zijn lichaamshouding maar blijven vooral stilstaan bij de meer subtiele communicatie. Hierbij krijg je ook de eerste tips hoe je gepast kan reageren wanneer hij bepaalde signalen toont. Na afloop kan je de belangrijkste signalen van je hond herkennen.

Omdat iedere omgeving en situatie anders is, bespreken we niet enkel de signalen die je hond in de snuffeltuin toont maar ook andere veel voorkomende signalen. Op die manier kan je thuis, op wandeling,… zelf aan de slag en je observatieskills verder ontwikkelen. Alles is gebundeld in een naslagwerk dat je mee naar huis krijgt.

Deze workshop staat niet ter vervanging van een gedragsconsult. Het herkennen en gepast reageren op hondenlichaamstaal is vaak noodzakelijk voor een effectieve training maar de training dient uiteraard wel nog te gebeuren. Indien je hond dus een bepaald gedragsprobleem heeft waar training voor nodig is, kan je best een afspraak maken voor een gedragsconsult.

Wil jij je hond beter begrijpen? Maak hier je reservatie

Wil je meer informatie over gedragsconsulten?