fbpx

Er bestaat de misvatting dat alle honden met elkaar overweg moeten kunnen. Ondanks dat honden sociale dieren zijn, gelden dezelfde regels als bij de mens. Honden gaan op een beleefde en respectvolle manier met elkaar om maar dat betekent niet dat ze allemaal met elkaar bevriend willen worden.

Na elkaar begroet te hebben door middel van een snuffel, moeten ze de keuze hebben of ze weer elk hun eigen weg op willen of dat ze samen op pad gaan. Uiteraard heeft iedere hond een aantal honden in zijn omgeving nodig om samen mee op avontuur te kunnen vertrekken maar het is hierbij noodzakelijk dat de honden op een correcte manier aan elkaar worden voorgesteld. Iedere ontmoeting met een nieuwe hond is immers een spannend moment.

Laat het nu net zijn dat je hond op een hondenweide zelden alleen is. Andere honden komen en gaan en een goede introductie aan elkaar gebeurt niet. In plaats van te kunnen snuffelen om de laatste nieuwtjes te weten te komen, wordt je hond genoodzaakt kennis te maken met iedere hond die de hondenweide betreedt.

Daar komt nog eens bij dat niet iedere hond zijn aangeboren communicatie nog kan gebruiken. Stel je voor dat je hond rustig aan het snuffelen is, dat hij bepaalde angsten heeft of misschien wel een ongekende pijn en er komt een vreemde hond op hem afgerend die niet begrijpt dat je hond liever gerust gelaten wil worden. Wanneer de eigenaar zijn hond dan niet kan terugroepen, zorgt dit voor veel frustratie en stress bij je eigen hond.

Vaak wordt ook onterecht gedacht dat honden het leuk vinden om voortdurend met elkaar te spelen.  Maar dit is niet altijd het geval. Lichaamstaal wordt niet of verkeerd begrepen maar eigenlijk geeft je hond te kennen dat hij de situaties te stresserend vindt.  Regelmatig gebeuren op hondenweides dan ook bijtincidenten tussen honden.

Denk je dat je hond het sociaal contact met andere honden in een snuffeltuin zal missen? Er zijn andere en rustigere opties om honden bij elkaar te laten zijn. Raadpleeg hiervoor onze begeleide wandelingen.