fbpx

Heb je je al eens afgevraagd waarom je hond zo geniet van zijn kauwsnacks? Of waarom je hond zo graag op een tak bijt? Misschien heeft je hond geen kauwsnacks of kauwspeelgoed omdat je je niet bewust was hoe belangrijk dit voor hem is? Hoog tijd om even dieper in te gaan op het onderwerp ‘kauwen’.

Voor je hond is kauwen natuurlijk gedrag

Net omdat kauwen natuurlijk gedrag is voor je hond, is het belangrijk dat je tegemoet komt aan je hond zijn kauwbehoefte. Iedere hond, ongeacht zijn leeftijd, heeft immers nood aan kauwen, indien je hier niet in voorziet, zal je hond dit zelf doen. Je zal zien dat je hond bijvoorbeeld op stokken begint te kauwen maar soms resulteert dit ook in ongewenst gedrag en zal je hond in voorwerpen beginnen bijten zoals kleding, de afstandsbediening of eet hij alles op wat hij vindt.

Gemiddeld genomen kan je per dag 80% voeding en 20% kauwsnacks voorzien. Sommige honden hebben een grotere kauwbehoefte, vaak betekent dit dat ze er nood aan hebben en kan je hier tijdelijk in voorzien.

Waarom kauwt je hond zo graag?

Je hondt houdt van kauwen, maar wist je ook dat kauwen een belangrijke rol kan spelen bij de aanpak van het gedrag van je hond? Laten we even kijken naar de redenen waarom je honden zo graag een lekker botje veroberd.

Je hond kauwt omdat het kalmerend werkt

Kauwen zorgt ervoor dat stoffen zoals endorfine en dopamine aangemaakt worden, waardoor stress afneemt (endorfine) je hond een goed gevoel krijgt (dopamine). Kauwen werkt met andere woorden kalmerend en is dus één van de pijlers die ingezet moet worden om de stressemmer van je hond te legen. Vaak zie je een hond zijn rust vinden door met een kauwsnack bezig te zijn. Wanneer je hond zich gespannen of opgewonden voelt, zal hij op zoek gaan naar een manier om deze spanning kwijt te raken. En dat kan je zien omdat ze op iets beginnen kauwen.

Soms kan het zijn dat je hond heel erg veel stress ondervindt, omdat hij bijvoorbeeld bang is van iets of iemand, en een heel grote kauwbehoefte heeft. Maar ook indien je hond helemaal geen stress ondervindt, moet je er rekening mee houden dat er altijd wel spannende dingen gebeuren tijdens een activiteit: tijdens een wandeling ruikt hij een bepaalde geur of kom je zijn beste vriendje tegen, of je hebt net met hem buiten gespeeld,… ook daarna heeft je hond mogelijks een kauwbehoefte. Geef je hond na een wandeling dan ook een kauwsnack om rustig te worden.

Ook wanneer je een hyperactieve hond hebt, je weet wel een hond die geen off-knopje heeft en voortdurend op zoek gaan naar uitdagingen, is het belangrijk dat je aan deze kauwbehoefte tegemoet komt. Het is één van de onderdelen die ertoe bij zullen dragen dat je hond meer rust zal vinden. Het is belangrijk op te merken dat dit uiteraard niet van het ene op het andere moment zal gebeuren. En het spreekt voor zich dat kauwen een onderdeel is die je moet combineren met andere factoren om ervoor te zorgen dat je hyperactieve hond zijn rust vindt.

Je hond kauwt om zich bezig te houden

Het is niet omdat je hond graag kauwt, dat hij stress ervaart. Kauwen is natuurlijk hondengedrag waar honden graag mee bezig zijn waar ze bovendien ook nog eens ontspannen van worden.

Je hond kauwt omdat het lekker is

Een andere reden waarom je hond kauwt is heel simpel: gewoonweg omdat ze het lekker vinden.

Je puppy kauwt wanneer hij zijn tanden wisselt

Rond 16 weken zal je lieve puppy zijn tandjes beginnen wisselen. Je merkt dit vaak aan hun gedrag maar ook dat ze steeds meer en meer beginnen bijten. Het wisselen van tandjes doet immers pijn en je kan dit verzachten door je hond geschikt kauwspeelgoed of een geschikte kauwsnack aan te bieden. Wanneer je een kauwsnack aanbiedt zorg je ervoor dat deze geschikt zijn voor puppy’s. Deze snacks zijn niet te hard voor het gebit van de puppy. Ook de eerste maanden na het wisselen van de tanden is het belangrijk er aandacht aan te besteden dat je geschikte kauwbotjes geeft omdat de tanden nog niet volledig vaststaan in je hond zijn bek.

Je kan de pijn van het wisselen van de tanden ook verzachten door het speelgoed onder te dompelen in wat kamillethee. Let op dat deze thee getrokken wordt van verse kamille.

Kauwen zorgt dat je hond zijn gebit gezond blijft

Kauwen is niet alleen goed voor het kalmerende effect op je hond. Wanneer je een gezonde kauwsnack kiest dan helpt kauwen ook bij het reinigen van het gebit. Kauwen zorgt ervoor dat het tandsteen wordt verwijderd. Zorg wel dat je geen snacks neemt die boordevol suiker zitten.

Hond bijt iets stuk

Is je hond een ongewenste kauwer?

Kauwt je hond op voorwerpen die helemaal niet dienen als kauwmateriaal zoals je schoenen, kousen, de afstandsbediening,… Je hond straffen of kwaad op hem worden is niet de oplossing voor het probleem. Van nature uit vernielen honden niet, een uitzondering zijn puppy’s die de wereld met hun mond verkennen. Wanneer je dus een hond hebt die dingen kapot bijt, is het belangrijk dat je meteen ingrijpt en kijkt naar de oorzaak waarom je hond dit. Een gebrek aan geschikte kauwsnacks kan een eerste bijdrage zijn om dit ongewenst gedrag van je hond te stoppen, maar het is in dit geval belangrijk dat er ook naar andere elementen gekeken worden die mogelijks kunnen bijdragen aan dit gedrag.

Wat zijn geschikte kauwsnacks voor je hond?

Er zijn zoveel verschillende kauwsnacks op de markt dat je soms het bos door de bomen niet ziet.  Het is echter belangrijk dat je kiest voor gezonden, natuurlijke kauwbotten voor je hond. Commerciële merken zitten vaak vol suikers en andere toevoegingen wat niet zal bijdragen aan het onderhoud van het gebit of het gewicht van je hond.

Gezonde en natuurlijke kauwbotten zijn botten of onderdelen van een dier die gedroogd zijn. Je kan hierbij denken aan oren, nekken, luchtpijp, maag, pens, long, poten, staarten,… van verschillende diersoorten. Varkensoren, bullepezen en runderkophuid vinden de meeste honden een lekkernij.

In bepaalde gevallen zou je ook een rauw bot kunnen geven maar daar gaat dit artikel niet verder op in. Meer informatie over het geven van rauwe botten vind je op https://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf/vleesbotten/

Is je hond op dit moment kauwen niet gewoon?

Wanneer je hond op dit moment niet kauwt of je hebt nog een puppy in huis begin dan met zachtere kauwsnacks zoals: kippen- of eendennekken, kippenpoten en -vleugels, konijnen of geitenoren,…  en bouw rustig op naar iets harder.

Je hond heeft nood aan afwisseling in kauwsnacks

Ook al heeft je hond toegang tot een permanent kauwbot (zoals bv een koffieboom of hertengewei) is het aangeraden om dagelijks één of meerdere kauwsnacks voor je hond te voorzien. Honden houden van afwisseling dus wissel ook af in de kauwsnack die je je hond geeft. Andere smaken en texturen zullen ervoor zorgen dat je hond zijn interesse in de snack blijft behouden.

Enkele zaken om mee rekening te houden wanneer je hond kauwt

Wanneer je je hond kauwsnacks aanbiedt, dien je een aantal zaken in acht te houden:

Laat je hond nooit alleen achter met een kauwbot. Dit omdat ze het risico kunnen lopen de botten in kleinere stukjes te breken, die vervolgens kunnen worden ingeslikt.

Bang dat je hond te dik wordt? Let op het vetpercentage van de snacks, veel snacks hebben een laag vetpercentage en zijn dan meer aangewezen. Indien je hond op een speciaal dieet staat, volg je hier de richtlijnen van de deskundige die je hierin begeleidt

Hertengeweien en andere harde kauwsnacks kunnen ervoor zorgen dat kiezen snel slijten of zelfs breken. En ja misschien heeft je hond zijn kauwsnack heel erg snel verorberd maar het gaat vooral over het feit dat hij kan kauwen. Zorg daarom ook dat de snack niet te hard zijn, ook al betekent dit minder lang kauwplezier voor je hond.

Gekookte botten: dit is niet aangeraden omdat er splintergevaar bestaat wat nadelige gevolgen kan hebben voor maag en darmen.

Pas ook op voor snacks met scherpe of kleine onderdelen.

Wanneer je hond een schrokker is moet je opletten dat hij het laatste stukje snack niet in zijn geheel inslikt.

Kauwspeelgoed voor je hond

Is je hond niet overtuigd van kauwsnacks of ben je op zoek naar meer variatie. Er bestaan tegenwoordig veel soorten kauwspeelgoed: Kong, WestPaws, K9-Connectables en nyla bone zijn enkele voorbeelden. Ze zijn niet allemaal om op te bijten maar hebben wel hetzelfde kalmerende effect.

De voordelen van kauwen voor je hond nog eens opgesomd

Kauwen:

werkt stressreducerend omdat er ontspannende stofjes in het lichaam van je hond vrijkomen

houdt je hond bezig

op een geschikte snack is gewoon ook heel lekker

op geschikte snacks zorgt ervoor dat je hond geen andere voorwerpen zal stukbijten of vernielen. Doet je hond dit toch dan is het belangrijk dat er ook voldoende mentale en fysieke verrijking wordt ingezet

op geschikte snacks zorgt voor een reiniging van het gebit

op geschikte kauwspeelgoedjes helpt je puppy bij het wisselen van zijn tandjes

Kauwende hond

Op zoek naar een geschikte kauw-snack voor je hond?