fbpx

Detectie

Dé ultieme manier van ontspanning

Je hond gaat op zoek naar een aangeleerde geur

Detectie is een vorm van neuswerk waarbij een specifieke geur aan de hond wordt aangeleerd. Wanneer de hond deze geur herkent, maakt hij dit duidelijk aan zijn begeleider aan de hand van lichaamstaal, we noemen dit ook de verwijzing. Iedereen kent wel de honden die drugs op luchthavens detecteren.

Keuze van de geurbron

Je kan zelf kiezen welke geur je je hond wil aanleren, het is wel belangrijk dat je hond geen aversie heeft van deze geur. Veel gebruikte geuren zijn: truffelolie, kruidnagel, anijs, cbd-olie, kattenkruid, koffie, tabak,…

Op dit moment kan je tijdens de sessies kiezen voor truffelolie, kruidnagel of anijs.

Wil jij liever een andere geur? Dat kan maar dan dien je deze wel zelf mee te brengen. Graag wel even op voorhand checken of we met een bepaalde geur mogen trainen.

Wil jij dit voor je hond?

De verwijzing

Wanneer je hond de geurbron heeft gevonden, maakt hij dit aan jou kenbaar. Dit is de verwijzing. Dit kan hij doen op verschillende manieren. Zo kan hem een bepaalde verwijzing aangeleerd worden zoals bijvoorbeeld een zit of een lig. Maar wij kiezen ervoor om te werken met de natuurlijke verwijzing die de hond toont en werken hierop verder.

Moeilijkheid

Oefening baart kunst. Hoe vaker je hond kan oefenen, hoe beter hij wordt. Dat betekent ook dat variatie in de zoekopdrachten wordt aangebracht zodat het voor je hond steeds een uitdaging blijft. Dit kan op veel verschillende manieren.

Ontspanning en teamwork: twee vliegen in één klap

Geurdetectie is een ideale manier om je hond aan het ‘werk’ te zetten en hem mentaal uit te dagen. Je hond heeft er veel concentratie-, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid voor nodig. Jullie werken in teamverband en jouw opdracht zal eruit bestaan je hond correct te lezen én te vertrouwen wanneer hij een geurbron lokaliseert. Een taak die je zeker niet mag onderschatten.

Het zoekgebied kan op verschillende plaatsen zijn, afhankelijk van het niveau van je hond. Beginners starten steeds in de snuffeltuin, waar de geur wordt aangeleerd. Eens de hond hiermee weg is kan het zoekgebied op verschillende locaties zijn. Binnen eenzelfde locatie kan het moeilijkheidsniveau opgedreven worden.

Perfect inzetbaar als therapievorm

Iedere hond zal voldoening halen uit geurdetectie. Maar wanneer je hond met een bepaald gedragsprobleem kampt, zal je nog meer de positieve werking ervan ondervinden. Vaak zie je een evolutie in het gedrag van je hond: angstige of onzeker honden krijgen meer zelfvertrouwen omdat ze zelf beslissingen moeten nemen, hyperactieve honden of honden met reactiviteitsproblemen vinden meer rust omdat ze hun neus meer kunnen inzetten en hierdoor hun spreekwoordelijke stressemmer kunnen legen.

Zin om samen op geurdetectie te komen?

“It is so critical we do the right things with our dogs”

Jeremy Mclaughlin

Zij gingen je vooraf:

Zeer leuke en ontspannende activiteit voor mijn hond Louka en voor mij. Louka is een heel onzeker hondje en de zachte aanpak van Liesbet maakt van deze lessen een enorm succes! Ook leren we telkens heel veel bij. Een aanrader om je hond eens wat anders te laten doen en het zelfvertrouwen op te bouwen!

Laurane D. en Louka

Wat een fijne aanpak! Niet alleen is Willow haar gedragsproblemen opgelost maar we hebben nu ook zo een fijne band. Tijdens de trainingsessies deden we oefeningen maar kreeg ik ook veel uitleg over wat een hond nu eigenlijk nodig heeft en leerde ik meer over haar lichaamstaal. Ik had nooit gedacht hoe belangrijk het was om die kleine signalen van Willow op te pikken. Hierdoor begrijp ik ook veel beter haar noden en kan ik beter reageren wanneer we bijvoorbeeld andere honden kruisen.

Het was even doorbijten om haar initiële probleem op te lossen maar het bleken allemaal losse puzzelstukjes te zijn die plots samenvielen. Bovendien zijn we nu perfect op mekaar ingespeeld en kan ik haar in moeilijke situaties verderhelpen.

Ondertussen heb ik ook begrepen dat Willow een uitdaging nodig heeft, en ben ik samen met haar bij Liesbet met geurdetectie begonnen. Dat is pas genieten.

Evelien en Willow

Wil jij dit voor je hond?

Zo werk ik

De individuele sessies duren 45 minuten, bestaande uit twee rondes. Nadat je hond de ruimte heeft verkend, zetten we hem aan het werk. De eerste keren betekent dit een inprenting van de geur. Maar naarmate je hond meer ervaring krijgt, komt er een opbouw in de oefeningen en de moeilijkheidsgraad.

Wanneer je hond aangeeft dat hij moe is, de eerste keren kan dit al heel erg snel zijn, lassen we een pauze in. Terwijl je hond rust, bespreken we de zaken die we opmerkten. Na een rustpauze, kan je hond aan de tweede sessie beginnen.

Tijdens de geurdetectielessen is het belangrijk dat zowel de hond als de begeleider er plezier aan beleven. We werken daarom op het tempo dat de hond aangeeft en houden daarbij ook rekening met zijn motivatie. De hond leert de geur op een speelse manier en voor de verwijzing maken we gebruik van zijn lichaamstaal. Het is aan jou, als begeleider, deze te herkennen en op het correcte moment te belonen. Ik werk niet met dwang of correcties. De lessen hebben enkel als bedoeling een recreatieve hobby met je hond te doen en dus niet om jullie op te leiden om in professionele speurteams aan de slag te gaan.

De weersomstandigheden

De lessen gaan in alle weersomstandigheden door, dus ook bij regen. Enkel in bepaalde weersomstandigheden zullen ze geannuleerd worden, je zal hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld worden:

Temperaturen van 25° of meer

Bij onweer en bliksem

Bij hevige storm

Je ontvangt voorafgaand aan de les een mailtje met de precieze locatie en de benodigdheden voor tijdens de les.

Tarieven

Reserveer je detectieles

De eerste sessie detectie gaat door in de snuffeltuin. Door de vele regen is de tuin tijdelijk niet bereikbaar met de wagen en wandel je een 5-tal minuten vanaf een parking naar de tuin. Gelieve hiermee rekening te houden wanneer je reserveert.