fbpx

Mantrailen

Dé manier van ontspanning

Je hond gaat op zoek naar een vermist persoon

Bij het praktijkspeuren is het de bedoeling dat je hond op zoek gaat naar een ‘vermiste’ persoon, door het volgen van het spoor dat de ‘vermiste’ naliet. Door het aanbieden van de geur van de vermiste persoon weet je hond naar wie hij op zoek is en welk spoor hij hiervoor moet volgen.

Ontspanning en teamwork: twee vliegen in één klap

Niet enkel je hond wordt mentaal en fysiek uitgedaagd maar ook jij, als begeleider. Speurwerk vraagt van je hond veel concentratie, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Jouw taak bestaat erin je hond te volgen, zijn speurgedrag te lezen en hierop gepaste reacties in te zetten met je eigen lichaamstaal maar ook met lijnvaardigheidstechnieken. Een taak die je zeker niet mag onderschatten.  Het is jullie samenwerking die een centrale rol speelt om de ‘vermiste’ op te speuren.

Het zoekgebied kan overal zijn: in het bos, open vlaktes, in een woonwijk, industrieterrein enz. Met beginners wordt gestart in het bos, op een rustige plek zodat jullie beiden kunnen groeien in jullie vaardigheden. Maar daarna kan de moeilijkheidsgraad uitgebouwd worden: woonwijken, industrieterrein, overgangen van de ondergrond, kruispunten, ouderdom van het volgen spoor,…

Wil jij dit graag proberen?

Perfect inzetbaar als therapievorm

Iedere hond zal voldoening halen uit speurwerk. Maar wanneer je hond met een bepaald gedragsprobleem kampt, zal je nog meer de positieve werking van praktijkspeuren ondervinden. Vaak zie je een evolutie in het gedrag van je hond: angstige of onzeker honden krijgen meer zelfvertrouwen omdat ze zelf beslissingen moeten nemen, hyperactieve honden of honden met reactiviteitsproblemen vinden meer rust omdat ze hun neus meer kunnen inzetten en hierdoor hun spreekwoordelijke stressemmer kunnen legen.

Zin om samen te komen speuren?

Zo werk ik

Kies voor privé- of groepslessen

Omdat iedereen andere voorkeuren heeft, kan je kiezen uit een privéles van 50 minuten of voor een groepsles van 100 minuten met 2 personen en 2 honden. Wat je ook kiest, je krijgt steeds een persoonlijke aanpak afgestemd op jouw en je hond. Trainingen gebeuren op een ontspannen manier en op het tempo van jou én je hond. Ik werk niet met dwang of correcties. De lessen hebben enkel als bedoeling een recreatieve hobby met je hond te doen en dus niet om jullie op te leiden om in professionele speurteams aan de slag te gaan.

Privésessies

Omdat ik het belangrijk vind dat je persoonlijke begeleiding krijgt tijdens de privésessies om op deze manier aan je lijntechnieken en je lichaamstaal te werken, wordt er gevraagd om met twee personen naar deze sessies te komen. Op deze manier kan 1 persoon bij de hond blijven en de andere persoon kan zich gaan verstoppen. Jullie krijgen beiden van mij instructies, maar op deze manier kan ik meewandelen met de handler en zijn hond en op het moment zelf de nodige instructies geven.

Groepsessies

Indien je iets meer tijd voor handen hebt, dan kan je zeker een keertje de groepssessies uitproberen. Tijdens een groepssessie krijg je zelf steeds een opdracht zodat je niet moet staan wachten tot je weer aan de beurt komt. Aan de op dat moment niet speurende teams wordt gevraagd om zich te gaan verstoppen of je kan het speurende team observeren, ook steeds een goede leerschool. Het voordeel van de groepsessies is dat je hond tussendoor even kan rusten om vervolgens met een frisse neus een nieuwe sessie te starten.

Kan je hond niet zo goed met andere honden maar heb je toch interesse in de groepsles? Geen probleem, hier hou ik rekening mee. Auto’s worden uit mekaar geparkeerd en de honden komen tijdens de groepsles niet met mekaar in contact. Wel belangrijk om te melden is dat je hond alleen kan blijven in de auto.

Op dit moment is een groepssessie enkel mogelijk wanneer je zelf een ander team meebrengt.

Frequentie

Je kiest zelf hoe vaak je wil oefenen. Maar onthou ‘oefening baart kunst’ dus hoe vaker je oefent, hoe beter je hond zal worden. Hou er wel rekening mee dat je hond voldoende tijd krijgt om te recupereren.

De weersomstandigheden

De lessen gaan in alle weersomstandigheden door, dus ook bij regen. Enkel in bepaalde weersomstandigheden zullen ze geannuleerd worden, je zal hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld worden:

Temperaturen van 25° of meer

Bij onweer en bliksem

Bij hevige storm

Je ontvangt voorafgaand aan de les een mailtje met de precieze locatie en de benodigdheden voor tijdens de les.

Graag een keer proberen?

Wat anderen zeggen

Liesbet is heel gepassioneerd. Met heel veel rust en kennis neemt ze je mee in de wereld van de hond.
Super boeiend om samen te gaan speuren! 😊

Elke en Diesel

Vandaag voor het eerst met mijn hond Storm gaan mantrailen, zeer goede organisatie en een fijne aanpak, met oog voor het welzijn van de hond. Enorm veel geleerd en Storm en ik hebben genoten. Liesbeth gaf goede tips, waar we enorm veel aan hebben, haar enthousiasme is ook fantastisch. Wij kijken nu al uit naar onze volgende speurles.

Marjanne en Storm

Tarieven

Tarieven voor privésessies

Tarieven voor groepssessies – 2 teams

Is dit iets voor je hond? Maak dan hier je reservatie.