fbpx

Mantrailen

Dé manier van ontspanning

Je hond gaat op zoek naar een vermist persoon

Bij het mantrailen is het de bedoeling dat je hond op zoek gaat naar een ‘vermist’ persoon, door het volgen van het spoor dat de ‘vermiste’ naliet. Door het aanbieden van de geur van de vermiste persoon weet je hond naar wie hij op zoek is en welk spoor hij hiervoor moet volgen.

Ontspanning en teamwork: twee vliegen in één klap

Niet enkel je hond wordt mentaal en fysiek uitgedaagd maar ook jij, als begeleider. Speurwerk vraagt van je hond veel concentratie, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Jouw taak bestaat erin je hond te volgen, zijn speurgedrag te lezen en hierop gepaste reacties in te zetten met je eigen lichaamstaal maar ook met lijnvaardigheidstechnieken. Een taak die je zeker niet mag onderschatten.  Het is jullie samenwerking die een centrale rol speelt om de ‘vermiste’ op te speuren.

Het zoekgebied kan overal zijn: in het bos, open vlaktes, in een woonwijk, industrieterrein enz. Met beginners wordt gestart in het bos, op een rustige plek zodat jullie beiden kunnen groeien in jullie vaardigheden. Maar daarna kan de moeilijkheidsgraad uitgebouwd worden: woonwijken, industrieterrein, overgangen van de ondergrond, kruispunten, ouderdom van het te volgen spoor,…

Initiatieles of privéles

Initiatielessen

Tijdens een initatieles van 30 minuten zetten jij en je hond jullie eerste stappen in de wondere wereld van het mantrailen. Je kan tijdens de les ontdekken of het iets is voor je hond is en je krijgt meteen ook een idee hoe een les  eruit ziet. Omdat je hond in een leerproces zit, gaan initiatielessen steeds door in het bos.

Iedere hond is welkom tijdens deze les, ongeacht leeftijd, ras of eventueel probleemgedrag.

Hou er wel rekening mee dat de lessen bedoeld zijn om kennis te maken met het speuren. Indien jouw hond dus al ervaring heeft hiermee, verwelkom ik jullie graag in een privéles.

De lessen gaan door op verschillende locaties waaronder onder andere Herentals Halen, Gerhagen en Leuven. Er zullen in de toekomst nog nieuwe locaties toegevoegd worden.

Heb je nog twijfels of vragen, neem gerust even contact op.

Tarief voor deze sessie

Privéles – Optie 1

Was de initiatieles een voltreffer, helemaal iets voor je hond? Of misschien weet je al dat je hond enorm geniet van het gebruiken van zijn neus en wil je hem uitdagen tijdens een les mantrailen?

In deze 60 minuten durende sessie gaat je hond op zoek naar een vermiste. Het aantal sporen dat je hond loopt, is afhankelijk van de complexiteit van de sporen. Tijdens het speuren staat plezier en ontspanning centraal maar ik vind het ook belangrijk je hond nieuwe uitdagingen voor te schotelen en hem te laten groeien in zijn speurskills. De moeilijkheidsgraad van de sporen wordt aangepast aan jullie tempo en behoeften. De focus ligt op recreatieve activiteiten met je hond en niet op het opleiden voor professionele speurteams.

Elke week bevind ik me op een andere locatie, variërend in regio en type zoekgebied, zoals bossen, woonwijken of industrieterreinen. Bij inschrijving is het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden van je hond. Als je hond net heeft leren speuren in het bos, kan het speuren in een woonwijk een te grote stap zijn.

Om persoonlijke begeleiding te verzekeren, vraag ik om met twee personen naar de sessies te komen. Zo kan één persoon (de handler) de hond begeleiden terwijl de andere persoon zich verstopt. Mijn rol is om de handler te begeleiden en de juiste technieken aan te leren om de hond correct te leiden. Als je geen tweede persoon beschikbaar hebt, neem dan contact op, en ik kijk of er een oplossing voorhanden is.

Tarief voor deze sessie

Privéles- optie 2

Als de voorgestelde dagen niet passen of de locatie is te ver, kies je voor deze optie. Je bepaalt dan zelf de dag en het tijdstip. De locatie is echter wel beperkt tot 30 minuten rijden van Lubbeek.

Ook in deze sessies ligt de nadruk op plezier en ontspanning, terwijl we werken aan zowel jou als je hond zijn speurskills.

Als je geen voorkeur hebt voor een bepaalde locatie, bespreken we dit samen en kijken we naar wat jouw hond op dat moment nodig heeft om zijn speurvaardigheden te verbeteren.

Omdat ik het belangrijk vind dat je persoonlijke begeleiding krijgt tijdens de sessies vraag ik om met twee personen naar deze sessies te komen. Op deze manier kan één persoon (de handler) zijn hond begeleiden terwijl de andere persoon zich verstopt. Mijn rol bestaat er vervolgens in de handler te begeleiden, hem de juiste technieken aan te leren om zijn hond op de correcte manier te begeleiden.

Indien je even geen tweede persoon voor handen hebt, neem dan even contact op. Voor alles is een oplossing.

De trainingen worden op een ontspannen manier gegeven en aangepast aan het tempo van jou en je hond. Er wordt geen gebruik gemaakt van dwang of correcties, en de lessen zijn bedoeld als recreatieve activiteit met je hond.

Tarief voor deze sessie

Reserveer hier je speurles

Wil je liever een overzicht van de verschillende data met de locaties? Klik dan hier.

Nog vragen?

Lees even de FAQ door.  Alle informatie voor de dag zelf kan je hier ook terugvinden. Antwoord niet gevonden? Stuur gerust een mailtje naar info@bk9.be.

Wat anderen zeggen

Ik deed recent een initiatieles mantrailen samen met Liesbet (BK9) in Herentals met mijn aussie. Liesbet gaf een zeer goede uitleg en begeleide ons heel goed. We vonden het een fijne ervaring en hebben ook al een volledige les geboekt!

Aline en Amy

Vorig jaar in de zomer contacteerde ik Liesbet van BK9 voor het eerst om samen met mijn hond Herman een detectie les te volgen. Herman is een super lieve hond maar heel erg wantrouwig naar vreemde mensen toe. Hij wordt echt niet graag aangeraakt. Ik boekte dus met een klein hartje een les. Ik word gelijk opgebeld door Liesbet om alles even te overlopen zodat het voor Herman (en mij) zeker een aangename ervaring wordt. Zo fijn vond ik dat, ik voelde al mijn stress wegvloeien!

Ondertussen een dik half jaar verder en naast detectie ook aan het mantrailen, Herman bloeit helemaal open! Alles verloopt ook helemaal op zijn tempo. Liesbet haar enthousiasme maakt ook dat we iedere keer al naar de volgende keer uitkijken. Top begeleiding, top persoon, m.a.w. als ik meer dan een 5/5 kon geven deed ik dat! Echt!

Kristel en Herman

Vandaag voor het eerst met mijn hond Storm gaan mantrailen, zeer goede organisatie en een fijne aanpak, met oog voor het welzijn van de hond. Enorm veel geleerd en Storm en ik hebben genoten. Liesbeth gaf goede tips, waar we enorm veel aan hebben, haar enthousiasme is ook fantastisch. Wij kijken nu al uit naar onze volgende speurles.

Marjanne en Storm

Liesbet is heel gepassioneerd. Met heel veel rust en kennis neemt ze je mee in de wereld van de hond.
Super boeiend om samen te gaan speuren! 😊

Elke en Diesel

Ondertussen speuren we al enkele maanden met BK9 en wat hebben we het fijn samen, samen is mijn man, ik en onze Australian shepherd.

Het is zo leuk om te zien wat je hond kan met dat bijzondere onderdeel op hun snoetje, de neus, soms haalt hij kleine succesjes en dan weer eens wat grotere.
Bovenal is Odin enthousiast als hij kan speuren, voldaan wanneer we naar huis gaan en wij hebben dubbel genoten van hem te zien genieten en dat allemaal onder de fijne begeleiding door Liesbet van BK9!

Een aanrader, zij begeleidt ons met het nodige geduld, advies en leest de lichaamstaal van de hond.

We gaan het nog zeker vaker doen en ook detectie gaan we proberen!

Katia en Odin

FAQ

Wat breng ik mee naar de speurlessen?
  • Beloningen: je hond werkt meerdere korte sporen uit en aan het eind van ieder spoor wordt hij door de ‘vermiste’ beloond.
    Breng dus voldoende beloningen mee die een hoge waarde voor je hond hebben. Het handigst is als je de beloning in meerdere afgesloten potjes steekt zodat we deze makkelijk aan de vermiste kunnen meegeven. Word je hond liever met speelgoed beloont dan kan je dit voor hem meebrengen.
  • Water: Voorzie voldoende water en een drinkbakje.
  • Rugzak: Breng een rugzakje mee zodat je het water en de beloningen makkelijk kan dragen.
  • Handschoenen: Heb je een hond die nogal stevig kan trekken, dan kan een paar handschoenen handig zijn om je lijn vast te houden.
  • Harnas en lange lijn: heb je dit thuis niet liggen? Geen zorgen, je kan er eentje lenen de dag zelf. Gelieve dit wel op voorhand aan te geven zodat we wat extra pastijd kunnen voorzien.
Waar en om hoe laat word ik verwacht?

 

  • Waar? De locatie kan je telkens terugvinden op de website en je zal na reservatie ook nog een mailtje ontvangen waar je precies verwacht wordt.
  • Tijdstip? Op het tijdstip van reservatie start de initiatieles. Gelieve 15 minuten op voorhand aanwezig te zijn, want je krijgt nog een woordje uitleg vooraleer aan de les te starten.
  • Ben je te laat? Gelieve even te waarschuwen. Hou er wel rekening mee dat de start- en einduren strikt zijn en er dus weinig marge is om te schuiven hierin.
Heeft je hond problemen met andere honden?

Geen probleem, iedereen is welkom. Maar geef dit duidelijk aan in het intakeformulier zodat ik hiermee rekening kan houden tijdens de planning.

Hou er echter rekening mee dat de initiatieles in een weekend doorgaat en dan doorgaans meer wandelaars en hond in de het bos aanwezig zijn .

Het regent, wat nu?

Je hond is perfect in staat om ook bij regenweer zijn neus te gebruiken. Bij regenweer zal de les dus ook gewoon doorgaan. Indien het stormt neem ik contact met je op om de les te verplaatsen naar een volgend moment.

Oei, ik kan niet komen. Wat nu?

Uiteraard alle begrip dat er last-minute een verandering in je planning komt maar annulaties moeten 48 uur op voorhand gebeuren. Indien dit niet het geval is, heb je geen recht op teruggave van je geld.

Hoe vaak speuren we het best?

Je kiest zelf hoe vaak je wil oefenen. Maar onthou ‘oefening baart kunst’ dus hoe vaker je oefent, hoe beter je hond zal worden. Hou er wel rekening mee dat je hond voldoende tijd krijgt om te recupereren.