fbpx

Speuren met je hond in Vlaams-Brabant België

Dé ultieme uitdaging bij uitstek

Speuren met je hond in  Vlaams-Brabant België: de ultieme uitdaging voor jou en je hond

Speuren met je hond in Vlaams-Brabant België is dé mentale uitdaging bij uitstek. Terwijl je hond zoekt naar een vermist persoon, sta je zelf verseld tot wat hij allemaal in staat is met die neus. Je ziet je hond groeien in zijn werk en daarom voeg ik nieuwe uitdagingen toe wanneer je hond daar nood aan heeft. Op die manier raakt je hond niet uitgezocht.

Je hond groeit niet enkel in zijn behendigheid tijdens het speuren, hij zal zich ook beter kunnen concentreren en meer doorzettingsvermogen krijgen om tot bij de vermiste te raken. Bovendien is het een goede oefening om aan zijn zelfstandigheid en zelfvertrouwen te werken.

Maar ook jij als begeleider wordt aan het werk gezet. Je leert immers je hond zijn lichaamstaal lezen en hierop gepaste reacties in te zetten. Zit je hond op het spoor of niet? Wanneer grijp je in wanneer je hond eventjes ‘fout’ zit?… Daarnaast zijn ook je lijnvaardigheidstechnieken belangrijk. Sommige honden zijn immers heel gevoelig voor de manier waarop de lijn wordt gehanteerd. Het is uiteindelijk jullie samenwerking die jullie naar de ‘vermiste’ persoon zal leiden.

Wil jij dit graag proberen?

Speuren met je hond in Vlaams-Brabant België gebeurt in verschillende zoekgebieden

Je kan het al vermoeden: de lessen speuren met je hond gaan meestal door in Vlaams-Brabant. Beginnende speurteams start ik op in het bos omdat die de aanleerfase van zowel je hond als van jou is. Op deze manier kunnen jullie beiden groeien in jullie vaardigheden. Maar daarna bouw ik d moeilijkheidsgraad uit: woonwijken, industrieterrein, overgangen van de ondergrond, kruispunten, enzoverder. De mogelijkheden zijn talrijk.

 

Wist je dat speuren  de ideale therapie wanneer je hond een gedrags-probleem heeft maar dit uiteraard geen absolute voorwaarde is?

Wanneer je komt speuren met je hond, zal je zien dat je hond hier veel voordelen uit haalt. Het grootste voordeel is dat je hond mentaal wordt uitgedaagd en tijdens het speuren zijn stressemmer kan legen. Hierdoor word je hond rustiger en wordt er een betere basis gelegd voor het veranderen van zijn gedrag.

Vaak zie je een evolutie in het gedrag van je hond: angstige of onzekere honden krijgen meer zelfvertrouwen omdat ze zelf beslissingen moeten nemen, hyperactieve honden of honden met reactiviteitsproblemen vinden meer rust.

Maar een gedragsprobleem is uiteraard geen voorwaarde om je hond aan het speuren te zetten. Iedere hond geniet ervan.

Speuren gebeurt op het tempo van je hond

Binnen iedere speurles, of het nu privé of in groep is, staan je hond en jij centraal. Je krijgt een persoonlijke aanpak waarbij ik kijk naar de noden van jou en je hond zodat jullie beiden naar een hoger niveau worden gebracht. Trainingen gebeuren op een ontspannen manier en op het tempo van jou én je hond.

Wil jouw hond bij voorkeur zijn neus op de grond zetten om geur van de vermiste persoon te pakken of steekt hij liever zijn neus in de lucht? Of misschien wil jouw hond wel gewoon een shortcut gebruiken? Het belangrijkste is dat je hond bij de vermiste persoon uitkomt. De nadruk ligt vooral op je hond zo goed mogelijk begeleiden en kijken wat jullie nodig hebben als speurteam om de ‘opdracht’ tot een goed einde te brengen.

Ik werk niet met dwang of correcties en de speurlessen hebben ook niet tot doel jullie op te leiden tot een professioneel speurteam. Het is louter een recreatieve hobby die je samen met je hond beoefent.

Zin om samen te komen speuren?

Speuren met je hond in Vlaams-Brabant België kan in privé- of groepslessen

Om iedereen de kans te gunnen om te speuren met zijn hond, is er de keuze tussen privélessen van 60 minuten of groepslessen per 2 van 120 minuten. Wanneer je op dit moment een groepsles wil boeken, breng je wel zelf het andere team mee.

Privésessies speuren met je hond

Wanneer je een privésessie boekt, ga je zelf een tweede persoon moeten meebrengen die zich kan verstoppen. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik je persoonlijk kan begeleiden en bijsturen wanneer je hond op zoek is naar de ‘vermiste’ persoon. Op deze manier kunnen we samenwerken aan wat nodig is om van jullie een sterker team te maken: tijdstippen van bevestigen van je hond, je hond ‘foute’ sporen laten uitwerken, je hond leren lezen, je lijntechnieken,…

Groepsessies speuren met je hond

Indien je iets meer tijd voor handen hebt, dan kan je zeker een keertje de groepssessies uitproberen. Tijdens de groepssessies is er steeds één team aan het werk, van het andere team zit de hond in de wagen (het is dus een vereiste dat je hond hier alleen kan blijven) terwijl de persoon zich verstopt. Vervolgens wisselen we af. Een groot voordeel hierbij is dat je hond in de wagen even kan rusten om dan vervolgens met een frisser hoofd (of neus) een nieuw spoor te lopen.

Kan je hond niet zo goed om met andere honden maar heb je toch interesse in de groepsles? Geen probleem auto’s worden uit mekaar geparkeerd en de honden komen tijdens de groepsles niet met mekaar in contact.

Op dit moment worden geen groepssessies georganiseerd waardoor je dus niet kan aansluiten bij een groep. Heb je echter een bevriend team en willen jullie graag samen komen? Dat kan uiteraard, laat het me even weten.

Frequentie

Je kiest zelf hoe vaak je wil oefenen. Maar onthou ‘oefening baart kunst’ dus hoe vaker je oefent, hoe beter je hond zal worden. Hou hierbij wel rekening dat je hond voldoende tijd krijgt om te recupereren.

Je hond speurt in alle weersomstandigheden

De speurlessen gaan in alle weersomstandigheden door, dus ook bij regen. Andere weersomstandigheden zorgen immers voor andere speuromstandigheden en andere mogelijkheden.

Enkel in bepaalde weersomstandigheden wordt de les geannuleerd, je zal hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld worden de avond voordien:

Temperaturen van 25° of meer

Bij onweer en bliksem

Bij hevige storm

Je ontvangt voorafgaand aan de les een mailtje met de precieze locatie en de benodigdheden voor tijdens de les.

Waar kom je speuren met je hond?

 

De speurlessen gaan door op verschillende locaties waaronder Aarschot, Linden, Leuven, Diest en Groenendaal. Ken jij nog een leuke locatie waar je hond kan speuren die buiten deze regio liggen? Neem dan zeker contact op en we bekijken samen de mogelijkheden.

Graag een keer proberen?

Wat anderen zeggen

Liesbet is heel gepassioneerd. Met heel veel rust en kennis neemt ze je mee in de wereld van de hond.
Super boeiend om samen te gaan speuren! 😊

Elke en Diesel

Vandaag voor het eerst met mijn hond Storm gaan mantrailen, zeer goede organisatie en een fijne aanpak, met oog voor het welzijn van de hond. Enorm veel geleerd en Storm en ik hebben genoten. Liesbeth gaf goede tips, waar we enorm veel aan hebben, haar enthousiasme is ook fantastisch. Wij kijken nu al uit naar onze volgende speurles.

Marjanne en Storm

Tarieven

Tarieven voor privésessies

Tarieven voor groepssessies – 2 teams

Deze speurlessen met je hond worden gegeven in wijde omgeving Lubbeek, Tienen, Leuven, Aarschot, Diest en daarbuiten. Ben je van iets verder en wil je graag een keertje afspreken? Laat het zeker weten.

 

 

Is dit iets voor je hond? Maak dan hier je reservatie.