fbpx

Gedragscoaching en training

Voor een ontspannen én gelukkige hond

Het verloopt soms anders dan gepland

Maanden heb je uitgekeken naar de komst van je trouwe viervoeter. Je plande leuke uitstapjes met lange en ontspannen wandelingen en je keek uit naar de gezellige uurtjes samen op de bank. Maar de realiteit blijkt even helemaal anders: je hond valt uit naar andere honden, voorbijgangers of jaagt op auto’s, fietsers… Misschien is je hond wel hyperactief en vraagt hij steeds meer en meer uitdaging, heeft hij voortdurend aandacht nodig of kampt hij met bepaalde angsten bij het alleen zijn of net wanneer er bezoek langskomt.

Iedere situatie waarin je hond zijn ongewenst gedrag toont, is voor hem een leermoment. Iedere keer wanneer hij de kans krijgt zijn gedrag te oefenen, wordt hij beter in het gedrag. Je realiseert je dan ook dat je moet ingrijpen zodat de situatie op een bepaald moment niet escaleert.  Maar je beseft ook dat je hond recht heeft op een ontspannen en gelukkig leven.

Ohh, dit gedrag is zo herkenbaar!!!

Je hebt al heel wat dingen geprobeerd om het gedrag van je hond te veranderen, goedbedoelde trainingsadviezen hebben ondertussen een averechts effect en je zit ondertussen met je handen in het haar. Het lijkt maar niet te werken en je hond doet gewoon verder waar hij mee bezig is. Zelf loop je ondertussen op de tippen van je tenen.

Je ziet andere mensen met een ogenschijnlijke ‘perfecte’ hond maar je eigen hond:

Blaft of trekt tijdens wandelingen voortdurend naar andere honden
Jaagt achter iedere persoon of voertuig dat jullie voorbijsteekt tijdens een wandeling
vraagt na een urenlange wandeling om nog te spelen met een bal
volgt je in huis bij iedere beweging die je maakt
vraagt in huis voortdurend aandacht van je op een toch wel vervelende of ongepaste manier
blaft en hapt naar bezoekers
klampt zich aan je vast wanneer je wil vertrekken en hij alleen moet thuisblijven
schrikt van ieder geluidje dat hij hoort, iedere persoon die jullie kruist of ieder voorwerp dat hij niet kent
vernielt alles dat hij tegenkomt
eet vreemde voorwerpen op
….
En je zou dit zo graag anders zien zodat jullie op een ontspannen manier weer samen dingen kunnen ondernemen.

Laten we samen het gedrag van je hond aanpakken!!

Ik help je graag verder bij het aanpakken van de problemen die je met je hond ervaart. Krijg inzicht in de oorzaak van het probleem van je hond en train op de oorzaak van het probleem niet op de symptomen.

Je kan bij mij niet enkel terecht indien je begeleiding wenst rond een bepaald probleem maar ook wanneer je graag wat hulp wilt bij de opvoeding van je hond of je graag je hond beter wil begrijpen.

Past deze manier van werken bij je?

“We need to learn to understand the language of dogs so that we can understand what our dogs are telling us. That is the secret of having a good life together.” “

Turid Rugaas

Het gedrag veranderen? Werk aan de emotie die het gedrag veroorzaakt

Ieder gedrag wordt veroorzaakt door een bepaalde emotie, zoals angst, boosheid, frustratie,… Training gebaseerd op het veranderen van deze emotie en het begrijpen van de noden van je hond zorgt voor een blijvende gedragsverandering bij je hond waardoor:

Jullie tijdens een wandeling andere honden op een rustige manier kunnen kruisen
Jullie ontspannen thuiskomen na een wandeling
Je hond zelf rust kan vinden na een wandeling of in huis
Je hond je niet voortdurend nodig heeft in huis
Je weer op een ontspannen manier bezoek kan ontvangen
Je rustig thuis kan vertrekken omdat je hond ook rustig blijft
Je hond ontspannen blijft bij het horen van een geluidje, het tegenkomen van een vreemd voorwerp of een voorbijganger
Je hond geen vreemde voorwerpen opeet
Je hond niet overmatig likt
Je hond niet alles vernielt dat hij op zijn pad tegenkomt
….
Kortom dat jij én je hond ontspannen en samen gelukkig zijn!!

Wil jij dit ook voor je hond?

Wat een fijne aanpak! Niet alleen is Willow haar gedragsproblemen opgelost maar we hebben nu ook zo een fijne band. Tijdens de trainingsessies deden we oefeningen maar kreeg ik ook veel uitleg over wat een hond nu eigenlijk nodig heeft en leerde ik meer over haar lichaamstaal. Ik had nooit gedacht hoe belangrijk het was om die kleine signalen van Willow op te pikken. Hierdoor begrijp ik ook veel beter haar noden en kan ik beter reageren wanneer we bijvoorbeeld andere honden kruisen.

Het was even doorbijten om haar initiële probleem op te lossen maar het bleken allemaal losse puzzelstukjes te zijn die plots samenvielen. Bovendien zijn we nu perfect op mekaar ingespeeld en kan ik haar in moeilijke situaties verderhelpen.

Ondertussen heb ik ook begrepen dat Willow een uitdaging nodig heeft, en ben ik samen met haar bij Liesbet met geurdetectie begonnen. Dat is pas genieten.

Evelien en Willow

Ik ben bij Liesbet terechtgekomen omdat ik een sessie in de snuffeltuin had geboekt. Gizmo droeg een heel rugzakje met zich mee toen ik hem adopteerde uit het asiel. Buitenkomen met hem was heel erg lastig. Omdat het concept van de snuffeltuin me wel beviel (no pressure, eigen tempo, werken aan zelfvertrouwen) ben ik met Gizmo bij Liesbet aan de slag gegaan. De tips van tijdens de trainingsessies waren handig om thuis toe te passen en ik zag Gizmo beetje bij beetje groeien. We kunnen nu rustig op straat wandelen of weer terug bezoek ontvangen. Gizmo zal nooit een mensenvriend worden maar dat is zijn keuze die ik respecteer. En hierin verdedig ik hem ook.
Tania en Gizmo

Wil jij dit voor je hond?

Zo werk ik

Intake

Vooraleer we tot een training overgaan is het belangrijk dat ik me een beeld kan vormen over wat het probleem is en wat je van me verwacht. Tijdens de intake vertel jij het verhaal van je hond en op basis hiervan vullen we samen een vragenlijst in. Terwijl jij vertelt, kan ik meteen je hond observeren. Tijdens de intake krijg je meteen alle informatie mee die noodzakelijk is om van de training een succes te maken.

De locatie waar we afspreken is afhankelijk van het probleemgedrag van je hond. Dit kan dus in de snuffeltuin zijn of bij je thuis.

Trainingsessies

Beiden gaan we aan de slag met de informatie uit de intake. Jij past de tips toe die je meekreeg terwijl ik een aangepast trainingsplan opstel voor jullie. Hierna gaan we twee sessies samen aan de slag. In de eerste sessie voeren we het trainingsplan uit. De volgende sessie is een afrondende sessie waarin je nog vragen kan stellen over elementen waar je tegenaan loopt.

De training bestaat uit praktische oefeningen waarbij we inpikken op de behoeftes van je hond. Hierbij werken we telkens op maat en tempo van de hond. Als blijkt dat hij toch net een ietsje andere oefening nodig heeft, dan passen we ons daar op aan.

Training gebaseerd op de emoties en behoeftes van je hond brengt heel wat voordelen met zich mee:

Je werkt aan gedragsveranderingen die ook op lange termijn blijven behouden;

Omdat we werken aan de onderliggende emoties én op de behoeftes van je hond;

En uiteraard wordt gebruik gemaakt van postieve beloning maar ook van de meest recente wetenschappelijke inzichten in de hondenwereld.

Je krijgt een beter begrip en inzicht van de leefwereld van je hond:

Je zal de keuzes van je hond beter begrijpen

Waardoor je zelf andere keuzes zal maken

Waardoor je een (nog) betere relatie met je hond krijgt gebaseerd op wederzijds respect.

Met als resultaat een rustige en relaxte hond en dus ook een relaxte begeleider.

Wil je aan het probleemgedrag van je hond werken? Boek nu je pakket.

Voor de aankoop van het basispakket plan je nu de intake, de andere consulten worden later in gepland.

Het volledige bedrag wordt in rekening gebracht.