fbpx

hondengedragstherapie Tienen

Voor een ontspannen én gelukkige hond

Op zoek naar hondengedragstherapie in Tienen?

Loopt het even lastig met je hond en zie je even de bomen door het bos niet meer met alle goedbedoelde maar tegenstrijdige trainingsadviezen? Als hondengedragstherapeut in Tienen help ik je niet alleen graag verder met het veranderen van het gedrag van je hond, maar ook met hem het beter te begrijpen.

Hondengedragstherapie in Tienen voor wanneer het even moeilijk loopt met je hond

Misschien herken je het gedrag van je hond wel in één van onderstaande situaties en ben je op zoek naar wat hulp? Als hondengedragstherapeut in Tienen help ik je graag verder.

Je hond:

Blaft of trekt tijdens wandelingen voortdurend naar andere honden;

Is een stuiterbal; geen 5 minuten rust;

Vernielt je hele huis wanneer hij alleen thuis blijft;

Blaft en hapt naar bezoekers;

Schrikt van ieder geluidje dat hij hoort, iedere persoon die jullie kruist of ieder voorwerp dat hij niet kent;

vernielt alles dat hij tegenkomt;

Samen zorgen we ervoor dat jij weer ontspannen met je hond op pad kan. Maar ook wanneer je hond geen gedragsproblemen heeft, maar je wat hulp kan gebruiken bij zijn opvoeding, je je band met hem wil versterken of je gewoon wat meer wil verdiepen in hondengedrag, sta ik voor je klaar.

Interesse in mijn werkwijze?

Hondengedragstherapie in Tienen op het tempo van je hond

Wist je dat wanneer je hond iets ruikt of ziet dit een bepaalde emotie zoals angst of boosheid bij hem kan oproepen en dat het deze emotie is die het ongewenste gedrag veroorzaakt. Zo kan je hond blaffen tijdens de wandeling bij het zien van een andere hond omdat je hond op dat moment schrik heeft van die andere hond, door te blaffen maakt hij duidelijk dat hij de andere hond liever de andere kant ziet opwandelen

Als hondencoach werk ik op het ongewenste gedrag van je hond door op zoek te gaan naar de onderliggende emotie. Door je hond zijn emotie te veranderen, verander je ook meteen zijn gedrag. Omdat iedere hond anders is, is ook iedere aanpak anders. Hierbij is het vooral belangrijk om op het tempo van je hond te werken. Ondertussen leer jij je hond beter kennen en versterkt jullie band.

In mijn aanpak is training slechts een onderdeeltje van een groter geheel.  Je hond moet in al zijn behoeftes worden voorzien vooraleer ik tot training overga.

Wil jij graag een kennismakingsgesprek?

Hondengedragstherapie in Tienen:  therapie op basis van de laatste nieuwe methodes

Een gedragsverandering tot stand brengen binnen de psychologie van de mens kan via meerdere methodes. Maar niet al deze methodes zijn geschikt om toepassen binnen de hondengedragstherapie. Daarom werk ik met een techniek waarbij ik de hond geleidelijk aan blootstel aan de prikkel waar hij problemen mee heeft. Hierbij hou ik steeds de lichaamstaal van de hond in de gaten zodat hij zijn grenzen niet overschrijdt. Wanneer de hond op deze manier veel succeservaringen kan opdoen leert hij gaandeweg dat hij niet telkens zijn ongewenste gedrag moet inzetten.

Daarom maak ik, naast positieve beloning uiteraard, voornamelijk gebruik van een techniek die we systematische desensitisatie noemen. Maar wat betekent dat nu?

Het is een techniek waarbij we de hond geleidelijk aan blootstellen aan de prikkel die een emotie bij hem oproepen. Geleidelijk aan is hier het sleutelwoord: we gaan stap voor stap te werk en observeren ondertussen nauwlettend zijn gedrag. Vertoont hij overmatig veel stresssignalen dan wordt de oefening beëindigd, net om er voor te zorgen dat hij zijn eigen grenzen niet overschrijdt. Op deze manier zorgen we ervoor dat je hond vooral succeservaringen opdoet waardoor hij leert dat de prikkel niet zo beangstigend of bedreigend is zoals initieel gedacht.

“Let them sniff… their world is made of scents more than sights”

Alexandra Horowitz

Wat andere mijn klanten zeggen over de hondengedragstherapie Tienen die ik aanbied

Wat een fijne aanpak! Niet alleen is Willow haar gedragsproblemen opgelost maar we hebben nu ook zo een fijne band. Tijdens de trainingsessies deden we oefeningen maar kreeg ik ook veel uitleg over wat een hond nu eigenlijk nodig heeft en leerde ik meer over haar lichaamstaal. Ik had nooit gedacht hoe belangrijk het was om die kleine signalen van Willow op te pikken. Hierdoor begrijp ik ook veel beter haar noden en kan ik beter reageren wanneer we bijvoorbeeld andere honden kruisen.

Het was even doorbijten om haar initiële probleem op te lossen maar het bleken allemaal losse puzzelstukjes te zijn die plots samenvielen. Bovendien zijn we nu perfect op mekaar ingespeeld en kan ik haar in moeilijke situaties verderhelpen.

Ondertussen heb ik ook begrepen dat Willow een uitdaging nodig heeft, en ben ik samen met haar bij Liesbet met geurdetectie begonnen. Dat is pas genieten.

Evelien en Willow

Ik ben bij Liesbet terechtgekomen omdat ik een sessie in de snuffeltuin had geboekt. Gizmo droeg een heel rugzakje met zich mee toen ik hem adopteerde uit het asiel. Buitenkomen met hem was heel erg lastig. Omdat het concept van de snuffeltuin me wel beviel (no pressure, eigen tempo, werken aan zelfvertrouwen) ben ik met Gizmo bij Liesbet aan de slag gegaan. De tips van tijdens de trainingsessies waren handig om thuis toe te passen en ik zag Gizmo beetje bij beetje groeien. We kunnen nu rustig op straat wandelen of weer terug bezoek ontvangen. Gizmo zal nooit een mensenvriend worden maar dat is zijn keuze die ik respecteer. En hierin verdedig ik hem ook.

Tania en Gizmo

Gedragstherapie voor je hond gaat niet enkel over je hond gewenst gedrag aan te leren

Hallo, ik ben Liesbet en als hondencoach is het mijn doel om mens en hond in een evenwichtige relatie te laten samenleven. Hierbij vertrek ik tijdens consulten altijd met kijken wat je hond nog (extra) nodig heeft om hond te kunnen zijn. Indien er bepaalde behoeftes van je hond niet worden ingevuld is het belangrijk dit te doen alvorens je met een training kan starten. Hierbij is het herkennen en gepast reageren op je hond zijn lichaamstaal een cruciaal onderdeel.

In een volgende stap kom dan het trainingselement aan bod, deze gebeurt steeds op het tempo van je hond. Door te vermijden dat hij in situaties terechtkomt die hij niet aankan, bekom je een gedragsverandering die ook op lange termijn zal standhouden.

Expert worden in de lichaamstaal van je eigen hond is de basis van hondengedragstherapie

Het herkennen en gepast reageren op de lichaamstaal van je hond is een absolute must binnen de hondengedragstherapie. Via heel subtiele signalen communiceert je hond met je dat hij aan zijn limiet zit en dat een blaf of grom snel zal volgen. Als jij de subtiele signalen van je hond herkent, kan je ingrijpen alvorens hij moet beginnen blaffen, grommen of misschien zelfs bijten om op die manier de situatie zelf op te lossen.

Je zal merken dat wanneer je je hond beter begrijpt, het jullie band versterkt. Het helpt om een oplossing te vinden voor bepaald gedrag waar je tegenaan loopt. Zou jij het ook niet vervelend vinden wanneer je 10 keer aan iemand beleefd moet vragen om iets niet te doen? De 11de keer zal je ook een tandje bijsteken en het wat minder beleefd aanpakken.

Wil je graag meer weten of reserveren?