fbpx

hondengedragstherapie Leuven

Specifiek advies voor jouw hond

Hondengedragstherapie in Leuven afgestemd op jouw hond

Ieder gedrag wordt veroorzaakt door een bepaalde emotie zoals angst, boosheid, frustratie, enthousiasme… Als hondengedragsdeskundige hecht ik er veel belang om te achterhalen welke prikkel deze emotie veroorzaakt om vervolgens te kunnen trainen om deze emotie te veranderen. Een verandering van de emotie van je hond naar een bepaalde prikkel zorgt er voor dat je hond ook ander gedrag naar deze prikkel zal stellen. Bovendien bereik je hiermee een gedragsverandering die op lange termijn standhoudt. Dit betekent natuurlijk dat een hond met een positieve emotie (zoals blijdschap, enthousiasme,…) een andere aanpak vergt dan een hond met een negatieve emotie (angst, boosheid,…) naar een bepaalde prikkel. Blaffen naar andere honden uit angst is iets helemaal anders dan blaffen naar andere honden uit enthousiasme. Bovendien heeft iedere hond zijn eigen karakter en vind ik het belangrijk op het tempo van de hond te werken. Jij leert ondertussen je hond beter begrijpen en kennen, waardoor jullie band versterkt.

Ik vind het, als hondengedragstherapeut, niet enkel belangrijk om mijn training af te stemmen op de emoties maar kijk ook wat je hond verder nodig heeft om in al zijn behoeftes te voorzien en als hond door het leven te kunnen gaan.

Als hondengedragstherapeut in Leuven help ik je graag met het probleemgedrag van je hond

Graag help ik je verder als hondengedragstherapeut wanneer je je in één van onderstaande situaties herkent:

Blaft of trekt tijdens wandelingen voortdurend naar andere honden;

Is een stuiterbal, geen 5 minuten rust;

Vraagt in huis voortdurend aandacht van je op een toch wel vervelende of ongepaste manier;

Blaft en hapt naar bezoekers;

Vernielt je meubilair wanneer hij alleen thuis is;

Likt overmatig;

En je zou dit zo graag anders zien zodat jullie op een ontspannen manier weer samen dingen kunnen ondernemen.. Maar ook wanneer je wat hulp kan gebruiken bij de opvoeding van je hond, je je band met hem wil versterken of wanneer je je graag wat meer wil verdiepen in het gedrag van je hond, sta ik voor je klaar.

Wil je meer weten over mijn werkwijze?

Hondengedragstherapie in Leuven volgens de nieuwste methodes in de hondenwereld

Binnen de humane gedragstherapie bestaan er heel wat verschillende technieken om een gedragsverandering tot stand te brengen. Deze technieken kunnen echter niet allemaal overgebracht worden naar de hondengedragstherapie.

Eerst en vooral betekent dit dat ik uiteraard werk met positieve beloningen, maar dat is niet voldoende. Om een gedragsverandering tot stand te brengen combineer ik deze positieve beloningen met technieken van systematische desensitisatie. Wat is dat nu weer?

Dit is een techniek waar we de hond geleidelijk aan blootstellen aan een prikkel waar hij een bepaalde emotie bij ervaart. Hierbij observeren we nauwlettend zijn gedrag: wanneer je hond overmatig stresssignalen toont, wordt de oefening beëindigt. Wanneer we over zijn grenzen gaan, ervaart hij immers zoveel stress dat een leerproces niet meer mogelijk is. We zorgen dat de hond voldoende succeservaringen ervaart, zodat hij leert dat hij geen negatieve emoties ten opzichte van een prikkel moet ervaren.

“Let them sniff… their world is made of scents more than sights”

Alexandra Horowitz

Wat andere mijn klanten zeggen over de hondengedragstherapie  Leuven die ik aanbied

Wat een fijne aanpak! Niet alleen is Willow haar gedragsproblemen opgelost maar we hebben nu ook zo een fijne band. Tijdens de trainingsessies deden we oefeningen maar kreeg ik ook veel uitleg over wat een hond nu eigenlijk nodig heeft en leerde ik meer over haar lichaamstaal. Ik had nooit gedacht hoe belangrijk het was om die kleine signalen van Willow op te pikken. Hierdoor begrijp ik ook veel beter haar noden en kan ik beter reageren wanneer we bijvoorbeeld andere honden kruisen.

Het was even doorbijten om haar initiële probleem op te lossen maar het bleken allemaal losse puzzelstukjes te zijn die plots samenvielen. Bovendien zijn we nu perfect op mekaar ingespeeld en kan ik haar in moeilijke situaties verderhelpen.

Ondertussen heb ik ook begrepen dat Willow een uitdaging nodig heeft, en ben ik samen met haar bij Liesbet met geurdetectie begonnen. Dat is pas genieten.

Evelien en Willow

Ik ben bij Liesbet terechtgekomen omdat ik een sessie in de snuffeltuin had geboekt. Gizmo droeg een heel rugzakje met zich mee toen ik hem adopteerde uit het asiel. Buitenkomen met hem was heel erg lastig. Omdat het concept van de snuffeltuin me wel beviel (no pressure, eigen tempo, werken aan zelfvertrouwen) ben ik met Gizmo bij Liesbet aan de slag gegaan. De tips van tijdens de trainingsessies waren handig om thuis toe te passen en ik zag Gizmo beetje bij beetje groeien. We kunnen nu rustig op straat wandelen of weer terug bezoek ontvangen. Gizmo zal nooit een mensenvriend worden maar dat is zijn keuze die ik respecteer. En hierin verdedig ik hem ook.

Tania en Gizmo

Wil je graag meer weten of reserveren?

Gedragstherapie voor je hond is meer dan enkel je hond gewenst gedrag aanleren

Mijn naam is Liesbet, mijn doel als hondengedragstherapeut, is om hond en mens in een harmonieuze relatie met elkaar te laten samenleven. Ervoor te zorgen dat er oor is naar de behoeftes van de hond en dat geluisterd wordt naar en rekening gehouden wordt met zijn emoties.

Mijn ervaring is dat training noodzakelijk is om het gedrag van je hond te veranderen maar dat deze enkel effectief kan zijn, wanneer rekening wordt gehouden met zijn emoties en behoeftes.

De basis van hondengedragstherapie: communiceren met je hond

De stressignalen van je hond lezen is een absolute must voor elke hondeneigenaar, maar een grote noodzaak wanneer je met gedragstherapie voor je hond aan de slag gaat. Zijn stresssignalen kunnen lezen, betekent dat je je hond niet over zijn grenzen laat gaan. Het stelt je in staat in te grijpen vooraleer je hond volledig in zijn ‘rooie’ gaat en er geen leerproces meer mogelijk is. Hondentaal maakt daarom altijd deel uit van mijn consulten.

Maar ook wanneer je hond geen probleemgedragingen heeft, is het belangrijk dat je zijn hondentaal onder de knie hebt. Je kan hondentaal het best vergelijken met wanneer wij als mensen met mekaar spreken. Hoe vervelend is het wel niet als er niet naar je geluisterd wordt wanneer je iets zegt?

Je zal merken dat wanneer je je hond beter begrijpt, het jullie band versterkt. Je zal een oplossing vinden voor bepaald gedrag waar je nu tijdens een training tegen aanloopt maar boven alles zal je je hond gewoon beter begrijpen.