fbpx

hondengedragstherapie Aarschot

Een aanpak op maat van je hond

Probleemgedrag of een vraag rond de opvoeding van je hond? Hondengedragstherapie Aarschot op maat van je hond

Of het nu is om te werken aan gedrag van je hond, je hulp wilt bij de opvoeding van je hond of je graag je hond beter wil leren begrijpen, als hondengedragstherapeut in Aarschot help ik je graag verder.

Hondengedragstherapie in Aarschot:  gebaseerd op de emoties en behoeftes van je hond

Wanneer je een gedrag ziet bij je hond, dan is dit gedrag steeds gebaseerd op een emotie zoals angst, boosheid, frustratie, enthousiasme,… Als hondengedragstherapeut ga ik aan de slag met de emoties van je hond. Een eerste stap is dan ook te achterhalen welke prikkel deze emotie veroorzaakt om dan in volgende stappen een trainingsplan op maat te maken. Het uiteindelijke doel van dit trainingsplan is een gedragsverandering bij je hond door een verandering van de emotie ten opzichte van een bepaalde prikkel. Een gedragsverandering die op lange termijn zal blijven standhouden. Dit betekent natuurlijk dat een hond met een positieve emotie (zoals blijdschap, enthousiasme,…) een andere aanpak vergt dan een hond met een negatieve emotie (angst, boosheid,…) naar een andere prikkel. Bovendien heeft iedere hond zijn eigen karakter en vind ik het belangrijk op het tempo van de hond te werken. Blaffen naar andere mensen uit angst is helemaal niet hetzelfde als blaffen naar mensen uit enthousiasme.

Als hondengedragsdeskundige vind ik het belangrijk ook verder te kijken dan naar enkel de emoties van je hond ten aanzien van een bepaalde prikkel maar zorg ik er ook voor dat de hond in zijn behoeftes voorzien wordt om als hond door het leven te kunnen gaan.

Interesse in mijn werkwijze?

Op zoek naar hondengedragstherapie Aarschot?

Herken je je hond in één van onderstaande situaties, dan kan ik je als hondengedragsdeskundige verderhelpen:

Blaft of trekt tijdens wandelingen voortdurend naar andere honden;

Jaagt achter iedere persoon of voertuig dat jullie voorbijsteekt tijdens een wandeling;

Vraagt na een urenlange wandeling om nog uren te spelen met een bal;

Blaft en hapt naar bezoekers;

Klampt zich aan je vast wanneer je wil vertrekken en hij alleen moet thuisblijven;

En wil je hier graag aan werken samen met je hond zodat jullie terug op een relaxte manier samen op pad kunnen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.  Geen gedragsprobleem maar wil je graag weten of je nog iets extra kan doen bij de opvoeding van je hond, of wil je je band met je hond versterken, dan sta ik voor je klaar.

Wil jij graag een kennismakingsgesprek?

Hondengedragstherapie in Aarschot gebaseerd op de laatste moderne inzichten

Gedragsverandering kan in de humane psychologie via diverse technieken tot stand gebracht worden. Deze technieken kunnen echter niet allemaal doorgetrokken worden naar de hondengedragstherapie.

Daarom maak ik, naast positieve beloning uiteraard, voornamelijk gebruik van een techniek die we systematische desensitisatie noemen. Maar wat betekent dat nu?

Het is een techniek waarbij we de hond geleidelijk aan blootstellen aan de prikkel die een emotie bij hem oproepen. Geleidelijk aan is hier het sleutelwoord: we gaan stap voor stap te werk en observeren ondertussen nauwlettend zijn gedrag. Vertoont hij overmatig veel stresssignalen dan wordt de oefening beëindigd, net om er voor te zorgen dat hij zijn eigen grenzen niet overschrijdt. Op deze manier zorgen we ervoor dat je hond vooral succeservaringen opdoet waardoor hij leert dat de prikkel niet zo beangstigend of bedreigend is zoals initieel gedacht.

“Let them sniff… their world is made of scents more than sights”

Alexandra Horowitz

Wat andere klanten zeggen over de hondengedragstherapie Aarschot die ik aanbied

Wat een fijne aanpak! Niet alleen is Willow haar gedragsproblemen opgelost maar we hebben nu ook zo een fijne band. Tijdens de trainingsessies deden we oefeningen maar kreeg ik ook veel uitleg over wat een hond nu eigenlijk nodig heeft en leerde ik meer over haar lichaamstaal. Ik had nooit gedacht hoe belangrijk het was om die kleine signalen van Willow op te pikken. Hierdoor begrijp ik ook veel beter haar noden en kan ik beter reageren wanneer we bijvoorbeeld andere honden kruisen.

Het was even doorbijten om haar initiële probleem op te lossen maar het bleken allemaal losse puzzelstukjes te zijn die plots samenvielen. Bovendien zijn we nu perfect op mekaar ingespeeld en kan ik haar in moeilijke situaties verderhelpen.

Ondertussen heb ik ook begrepen dat Willow een uitdaging nodig heeft, en ben ik samen met haar bij Liesbet met geurdetectie begonnen. Dat is pas genieten.

Evelien en Willow

Ik ben bij Liesbet terechtgekomen omdat ik een sessie in de snuffeltuin had geboekt. Gizmo droeg een heel rugzakje met zich mee toen ik hem adopteerde uit het asiel. Buitenkomen met hem was heel erg lastig. Omdat het concept van de snuffeltuin me wel beviel (no pressure, eigen tempo, werken aan zelfvertrouwen) ben ik met Gizmo bij Liesbet aan de slag gegaan. De tips van tijdens de trainingsessies waren handig om thuis toe te passen en ik zag Gizmo beetje bij beetje groeien. We kunnen nu rustig op straat wandelen of weer terug bezoek ontvangen. Gizmo zal nooit een mensenvriend worden maar dat is zijn keuze die ik respecteer. En hierin verdedig ik hem ook.

Tania en Gizmo

Gedragstherapie gaat verder dan je hond gewenst gedrag aanleren

Mijn naam is Liesbet, mijn doel als hondengedragstherapeut, is om hond en mens in een harmonieuze relatie met elkaar te laten samenleven. Ervoor te zorgen dat er oor is naar de behoeftes van de hond en dat geluisterd wordt naar en rekening gehouden wordt met zijn emoties.

Mijn ervaring is dat training noodzakelijk is om het gedrag van je hond te veranderen maar dat deze enkel effectief kan zijn, wanneer rekening wordt gehouden met zijn emoties en behoeftes.

Gedragstherapie gaat over het communiceren met je hond

Iedere hondeneigenaar zou in staat moeten zijn om de subtiele stresssignalen van zijn hond te lezen, maar wanneer je via hondengedragstherapie wil werken is het kunnen oppikken van deze stresssignalen een absolute noodzaak. Want hierdoor kan je ingrijpen in de situatie nog voor je hond zijn grenzen bereikt en er geen leerproces meer mogelijk is. Hondentaal maakt daarom altijd onderdeel uit van mijn consulten.

Maar het is ook belangrijk de hondentaal onder de knie te hebben wanneer je hond geen probleemgedrag vertoont. Hondentaal kan je het best vergelijken met ons Nederlands. Toch zo frustrerend wanneer je iets zegt tegen iemand en deze persoon gewoon niet naar je luister? Dit is voor je hond niet anders.

Door de taal van je hond te begrijpen, zal je een sterkere band met je hond opbouwen omdat je je hond beter zal begrijpen. Je zal misschien zelfs een oplossing vinden voor bepaald gedrag waar je nu tijdens een training tegen aanloopt.

Wil je graag meer weten of reserveren?