fbpx

Over mij

Liesbet Jacobs

Hoe het begon

Hallo, ik ben Liesbet en na heel wat afwisselend vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland, belandde ik in 2016 als vrijwilliger in een Belgisch dierenasiel. Bij dieren ligt mijn hart en op deze manier kon ik misschien een klein beetje van nut zijn voor de dieren die het minder hebben getroffen.

Al snel had ik de indruk dat ik bitter weinig afwist over hondengedrag. Als kind bracht ik veel tijd door met een herder maar alles verliep daar gevoelsmatig. Ja, we deden samen wat commandotraining maar maakten vooral veel lange wandelingen. En dan hoorde ik plots allerhande meningen en theorieën over hondengedrag, die mekaar dan ook nog eens vaak tegenspraken. Een heel aantal van die opvattingen kwamen goed van pas maar hier en daar hoorde ik dan toch zaken waar ik me niet goed bij voelde, het nut niet van inzag en al helemaal niet wou toepassen. Daar sta je dan? Want hoe weet je nu welke adviezen je volgt en welke je beter langs je neerlegt? En dan nog te zwijgen over de ‘lastige’ honden, de honden met bepaalde gedragsproblemen. Hoe moest ik met hen omgaan?

Op een zekere dag liep ik de gedragstherapeut van het asiel tegen het lijf en zij bracht de bal aan het rollen. Na een babbeltje was ik gebeten om meer te weten te komen over hondengedrag. En voor ik het wist rolde ik van de ene in de andere cursus.

Theorieën gebaseerd op moderne wetenschappelijke inzichten

En jeeee, wat valt er veel te weten over hondengedrag laat staan wat er te zeggen valt over de verschillende strekkingen en zienswijzen over het gedrag van een hond. Gelukkig ook een visie die heel hard aansluit bij mijn persoonlijkheid en mijn gevoelsmatig handelen, eentje die wetenschappelijk is onderbouwd. Dit zorgt ervoor dat naast wat ik al gevoelsmatig deed, ik nu ook die dingen kan doen die aansluiten op de leefwereld van de hond.

En dan ontstond BK9

Een aantal jaren later werd BK9 (BeCanine oftewel laat je hond, hond zijn) geboren. Ik leerde de wereld door de ogen van een hond te bekijken, een wezend leven met emoties en behoeftes die ze vaak duidelijk maken via lichaamstaal.  En dit neem ik mee in al mijn consulten. Ik vind het belangrijk te luisteren naar wat de hond te vertellen heeft, te achterhalen wat de reden van zijn gedrag is en op basis daarvan een trainingsplan op te stellen. Een gedragsverandering kan voor mij enkel wanneer de onderliggende emotie wordt aangepakt en niet enkel het eigenlijke gedrag.

Mijn kijk op hondencoaching en hondentraining? Bekijk de wereld door de ogen van je hond

Leer hoe je hond de wereld beleeft, welke behoeftes en emoties hij heeft en waarop hij deze communiceert naar de buitenwereld. Het zorgt er niet enkel voor dat je probleemgedrag kan voorkomen of verhelpen, het vergemakkelijkt ook de training én zorgt dat we met een andere blik kijken naar onze trouwe vriend. Samengevat, ga als partners door het leven en krijg een intense band met mekaar gebaseerd op respect en vertrouwen.

Wat je nog moet weten over mij?

Ik hou van babbelen en dingen uit te leggen waardoor ik nog al eens overweldigend kan overkomen. Maar je zou het ook gewoon enthousiast en gemotiveerd kunnen noemen. Ik spit ook graag dingen uit tot in de kleinste details en wil altijd graag het waarom achter iets weten. Verder heb ik ook een groot rechtvaardigheidsgevoel dat maakt dat ik heel boos wordt als iemand onrecht wordt aangedaan en zeker als dit dan ook nog eens op dieren slaat.

Wanneer mijn eigen dieren bepaalde klachten hebben dan ga ik tot het alleruiterste om ze te helpen. En dat trek ik ook door in mijn trainingsplannen, enkel omdat ik wil dat een hond zich gelukkig voelt en goed in zijn vel zit. En een gelukkige hond is een gelukkige baas!

Wil je graag kennismaken?