fbpx

Ja, je hond kan zich vervelen en wanneer dat een keertje voorkomt is dat perfect normaal en geen drama. Maar wanneer je hond zich voortdurend verveelt, zal je dit merken aan zijn gedrag: honden die geen of niet voldoende worden uitgedaagd krijgen gedragsproblemen maar nog erger is dat je hond zich niet gelukkig voelt.

Waaraan herken ik dat mijn hond zich verveelt?

Een verveelde hond zal voor zijn eigen entertainment zorgen én hoogstwaarschijnlijk zal hij dit doen op een manier die jij niet heel erg leuk vindt. Misschien kauwt je hond op alles wat hij tegenkomt: je meubels, de afstandsbediening, je pantoffels of je mooiste kledingstuk. Misschien is je hond wel een echte Houdini en probeert hij voortdurend te ontsnappen op zoek naar zijn eigen uitdagingen. Kenmerken die gepaard kunnen gaan met een verveelde hond (deze lijst is niet volledig):

 

vernielzucht: je hond bijt alles kapot wat op zijn pad komt, nog leuker wanneer hij het voorwerp ergens ‘gestolen’ heeft

onrustig gedrag in huis

pogingen tot ontsnapping

voortdurend aandacht vragen op een ongepaste manier door tegen je aan te springen

voortdurend putten graven in je tuin

non stop blaffen om aandacht te krijgen

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat wanneer je hond één van bovenstaande kenmerken vertoont het niet persé wil zeggen dat hij zich verveelt. Er kunnen ook andere oorzaken aan de basis voor dit gedrag liggen zoals bijvoorbeeld verlatingsangst, pijn, of nog andere symptomen.

Veel gedragsproblemen worden veroorzaakt door verveling, een gebrek aan oefening, een gebrek aan mentale verrijking en dag in dag uit in dezelfde ruimtes te moeten doorbrengen.

Hoe zorg je ervoor dat je hond zich niet meer verveelt

Wanneer je hond zich verveelt, is het belangrijk dat je hem meer uitdaging of verrijking geeft op dagelijkse basis. Er zijn verschillende manieren waarop je het leven van je hond kan verrijken. Al deze manieren dragen ertoe bij dat je hond zich mentaal en fysiek beter in zijn vel zal voelen.

Verrijking biedt meer voordelen dan enkel verveling van je hond tegen te gaan

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je hond voldoende verrijking in zijn leven krijgt. Het biedt tal van voordelen. Verrijking:

verbetert de fysieke gezondheid van je hond

verbetert de mentale gezondheid van je hond

zorgt dat je hond rustiger wordt

vermindert het stressniveau van je hond

verbetert de slaapkwaliteit van je hond

verbetert het gedrag van je hond

gaat verveling tegen

zorgt voor meer zelfvertrouwen bij je hond

draagt bij aan het probleemoplossend vermogen van je hond

voorkomt dat je hond zijn cognitief denkvermogen achteruit gaat

verhoogt het welzijn van je hond

Verveelt mijn hond zich

Drie vormen van verrijking die je kan inzetten wanneer je hond zich verveelt

Verrijking kan je op drie categorieën inzetten, het is belangrijk dat je hierbij zorgt dat je een combinatie van deze drie categorieën maakt. Inzetten op 1 categorie en de andere negeren kan op zijn beurt weer andere gedragsproblemen veroorzaken.

1. Fysieke verrijking bij verveling

In de categorie van fysieke verrijking valt alles waar je hond zich voor moet bewegen. Denk hierbij aan wandelen of spelletjes waarbij je hond een speelgoedje vangt of dat je touwtje trek doet met je hond. Let wel op dat je dit spel op een correcte manier aanbiedt. Vaak zijn ze belastend voor de gewrichten van je hond en je zou niet de eerste zijn die bij een fysiotherapeut belandt omdat je hond zich heeft bezeerd tijdens het spel.

Een andere vorm van fysieke verrijking is je hond laten voorzien in zijn graafbehoefte: baken hiervoor een stukje tuin af of voorzie een zandbak voor je hond. Sommige rassen zijn gefokt voor het opgraven van kleinere dieren, het is dus niet verrassend dat sommige honden houden van graven. Graven mag echter geen obsessie worden voor je hond.

 

Snuffelen in de snuffeltuin

2. Mentale verrijking bij verveling

In deze categorie valt alles dat je hond geestelijk uitdaagt. Nog al te vaak wordt mentale verrijking over het hoofd gezien, nochtans is het net deze vorm van verrijking die rust brengt in het hoofd van je hond. Hoe kan je meer mentale verrijking aan je hond bieden:

  • Neuswerk: onder neuswerk wordt alles verstaan waarbij je hond zijn neus moet gebruiken en dus met andere woorden kan snuffelen. Dit kan op verschillende manieren gaande van simpele snoepspelletjes, het bezoeken van een snuffeltuin tot grotere uitdagingen zoals speuren of detectie. Meer informatie over snuffelen vind je hier. Zou je graag een keer een workshop speuren of detectie willen volgen? Kijk dan hier.
  • Kauwen en likken: kauwen is ook een vorm van verrijking, niet alleen is het lekker maar het zorgt er ook voor dat je hond bezig is. Meer informatie over kauwen vind je in dit artikel. Wanneer je op zoek bent naar gezonde kauwsnacks neem dan even een kijkje in mijn assortiment.
  • Hersenwerkjes aanbieden: deze laten je hond nadenken en zorgen voor meer zelfvertrouwen en probleemoplossend denken. Er zijn tal van hersenwerkjes op de markt: je kan deze heel makkelijk zelf maken maar je kan ook mooie puzzels en speelgoed kopen.
  • Gehoorzaamheidstraining: sommige honden vinden het heel erg leuk allerlei trucjes voor je uit te voeren en ook dit houdt ze bezig. Let wel op dat je hond dit graag doet, anders is het geen leuk tijdverdrijf. Wanneer je hond vol enthousiasme doet wat je van hem vraagt, zit je goed. Maar indien je alles meerdere keren moet vragen terwijl je eigenlijk weet dat hij het kan, dan is het beter op zoek te gaan naar een andere hobby.

3. Verrijking door gebruik te maken van de omgeving

In deze categorie ga je verrijking aanbieden door gebruik te maken van de omgeving. Dit kan door te zorgen voor (opgelet niet aan te bevelen wanneer je een angstige hond hebt):

  • Afwisseling van de omgeving: wissel bos af met een meer landelijke omgeving of ga een keertje naar de zee of de Ardennen. Let wel op dat je dit alleen doet wanneer je geen angstige hond hebt
  • Afwisseling van de routes: zorg dat je meerdere wandelroutes hebt en dat je regelmatig eens een nieuwe route aandoet. Let wel op dat je dit alleen doet wanneer je geen angstige hond hebt
  • Je hond de route te laten kiezen
  • Je hond nieuwe ervaringen te laten opdoen tijdens een wandeling: denk hierbij aan het laten onderzoeken van nieuwe of vreemde voorwerpen tijdens de wandeling.

Hoeveel verrijking heeft mijn hond nodig om de verveling te stoppen?

Jammer genoeg bestaat hier geen handleiding voor. Het komt neer op het vinden van een juiste balans. Wanneer je denkt dat je hond zich verveelt, kan je best even zijn dag onder de loep nemen en kijken hoeveel verrijking uit iedere categorie je toepast. Vertoont je hond probleemgedrag en ga je niet dagelijks wandelen of maar heel kort en krijgt je hond geen mentale verrijking? Dan is het tijd om dit in je hond zijn dagschema in te voeren. Overdrijf hier niet mee.

Wanneer je je hond zijn dag onder de loep neemt, kan je ook tot de vaststelling komen dat je misschien teveel met je hond doet. Je hond zijn agenda zit boordevol: dagelijkse uren wandelen aangevuld met mentale verrijking. En dan nog een paar keer per week een actieve hondensport. Ook in dat geval kan je de symptomen die ik hierboven beschreef tegenkomen maar in dat geval is je hond overprikkeld. In dat geval zal je dringend moeten minderen.

Over het algemeen kan je stellen dat een lange wandeling van ongeveer 60 minuten en dan nog een aantal korte wandelingetjes voldoende zijn voor het onderdeel fysieke verrijking. Je kan hierbij perfect inspelen op de omgeving. Daarnaast zorg je ook dagelijks voor een mentale verrijking door je hond te laten kauwen en/of likken en voorzie je dagelijks een tweetal snuffelspelletjes van een tiental minuten.

 

Kan je hulp gebruiken bij het probleemgedrag van je hond?