fbpx

Een speurlijn is samen met een goed passend harnas het belangrijkste onderdeel van je uitrusting tijdens het speuren  SpeurLijnen bestaan in heel wat verschillende materialen en uitvoeringen. Hieronder een overzicht waar je op moet letten.

De lengte en breedte van je speurlijn

Een speurlijn is normaal tussen 10 en 20 meter zodat je hond de ruimte krijgt om een spoor uit te werken zonder dat jij hem de goede richting uitstuurt.

De breedte is afhankelijk van de grootte van je hond. Hierbij is het belangrijk om te weten dat wanneer je lijn van een bepaald materiaal is, de lijn zwaarder kan worden wanneer je een bredere lijn neemt.

De verschillende materialen 

 

Het gewicht van je speurlijn wordt niet alleen bepaald door de breedte maar ook het materiaal waaruit je speurlijn bestaat:

Nylon en katoenen lijnen

Deze lijnen zijn licht van gewicht, maar ze hebben de neiging vuil te worden en water gemakkelijk op te nemen. Bovendien kunnen ze bij trekken door je hond brandblaren of wondes veroorzaken.

Biothane lijnen

Deze lijnen zijn iets zwaarder van materiaal dan de nylon lijnen, maar ze voelen comfortabel aan en bieden voldoende grip in droge omstandigheden. Ze nemen geen water of vuil op en zijn makkelijk proper te maken. Bij nat weer kunnen wel erg glad worden, en heb je amper grip op de lijn, handschoenen kunnen hier een oplossing bieden. Binnen het assortiment van biothane lijnen bestaat er ook een variant voor meer grip.

Leren lijnen

Deze lijnen zijn ook zwaarder dan nylon, en ze kunnen nog zwaarder worden bij regen omdat ze vocht opnemen. Leren lijnen vereisen over het algemeen meer onderhoud. Lees goed de instructies van de fabrikant.

Wat moet je nog weten over een speurlijn?

 

 

Geen handvat

Doorgaans hebben speurlijnen geen handvat. Hierdoor kan je lijn nergens achter blijven vasthangen in bossen of ruig gebied. Dit kan je hond immers uit zijn concentratie brengen.

de kleur

Een speurlijn koop je best ook in een felle kleur. Op die manier ziet iedereen de lijn tijdens het speuren goed liggen en bestaat er minder gevaar om er over te struikelen.

Lijntechnieken

Dat gezegd zijnde is het ook belangrijk dat je de juiste lijntechnieken leert. Het is niet altijd evident om met zo een lange lijn aan de slag te gaan. Niet alleen kan het gevaarlijk zijn voor jezelf of je medemens, denk hierbij dat je makkelijk over een lijn kan struikelen of dat je vingers gekneld raken tussen de lijn wanneer je hond plots trekt, maar sommige honden zijn ook heel erg gevoelig aan hun lijn. Het niet goed kunnen hanteren van de lijn, brengt sommige honden namelijk uit hun concentratie.

gebruik

Gebruik de speurlijn enkel tijdens het speuren, samen met het speurtuigje van je hond. Op die manier weet je hond dat het tijd is om aan het werk te gaan.

De welke moet je nu kiezen?

 

 

De juiste speurlijn bestaat niet en hangt vooral af van persoonlijke voorkeuren zowel in lengte, breedte als materiaal. Onthoud dat de ideale speurlijn niet alleen comfortabel in je hand moet liggen, maar ook geschikt moet zijn voor de omstandigheden waarin je gaat speuren.

Wat heb je naast een speurlijn nog nodig?