fbpx

Het dragen van een geschikt speurtuigje is heel erg belangrijk voor het comfort van je hond tijdens het speuren. Het aanbod aan tuigjes is ondertussen heel erg groot geworden. Daarom hieronder een aantal tips waar je op kan letten bij de aankoop van een goedpassend speurtuigje.

Aan welke vereisten voldoet een goed speurtuigje?

Y-vormig borststuk

Het borststuk moet een Y-vorm hebben, zodat wanneer de hond beweegt het drukpunt zich op het borstbeen bevindt, waardoor de luchtpijp vrij blijft en er geen druk op de nek ontstaat. Y-tuigjes zorgen er ook voor dat de schouderbladen van je hond niet bedekt zijn, zodat hij een optimale bewegingsvrijheid heeft.

Tuigjes waarbij de borstband horizontaal voor de borst loopt zijn niet geschikt. De band kan naar boven verschuiven en op het halsgebied drukken.

Bevestigingsring

De bevestigingsring voor de speurlijn bevindt zich aan de bovenkant van het tuig, meestal achter of tussen de schouderbladen.

Breedte

Bredere banden geven meer steun maar je moet opletten dat je niet te breed gaat want dit kan dan weer irritatie opleveren. Hou er ook rekening mee dat sommige tuigjes heel erg dicht zijn waardoor je hond het mogelijk te warm krijgt.

Verstelbaarheid

Een goed speurtuig is op meerdere plaatsen verstelbaar, waardoor je het nauwkeurig op maat kunt afstellen voor de bouw van jouw hond. Hoe meer verstelmogelijkheden, hoe beter het tuigje zal passen. Hou er ook rekening mee dat bepaalde materialen kunnen uitrekken door gebruik.

materiaal

Kies voor een materiaal dat comfort biedt, niet schuurt op de huid en eenvoudig te onderhouden is. Je kan kiezen voor een leren tuigje, een nylon tuigje of een tuigje van biothaan. Een nylon tuigje met een zachte afwerking, al dan niet gevoerd met fleece of neopreen, wordt als bijzonder aangenaam ervaren door de hond, waardoor het comfortabel zit. Maar iedere hond is anders dus kies een materiaal dat geschikt is voor je hond.

Bewegingsvrijheid en Comfort

Het is belangrijk dat het tuigje goed past, met een redelijk nauwsluitende pasvorm rond het lichaam, waarbij je nog steeds 2 tot 3 vingers ertussen kunt plaatsen. Er mogen geen knellende delen zijn zoals in de oksels zodat je hond vrij kan bewegen. Een te los zittend tuigje kan schuiven, schuren en irriteren, terwijl een te strak tuigje de hond belemmert in zijn bewegingen en ademhaling. Verder is het belangrijk dat de schouderbladen niet bedekt zijn voor een optimale bewegingsvrijheid van je hond.

Naar comfort toe is het belangrijk dat het tuigje uit materiaal bestaat dat niet schuurt. Verder is het ook belangrijk dat je er op let hoe je het tuigje aan- en uitdoet. Moet je het tuigje over de kop van je hond trekken terwijl hij dit niet graag heeft? Kan hij tegen het materiaal van de clips? Kijk goed naar wat je hond nodig heeft.

Stevigheid

Zorg dat je een stevig tuigje hebt, een tuigje dat plots breekt is niet optimaal.

Zorg dat je het tuigje past op je hond alvorens het aan te kopen zodat je zeker weet dat het goed zit, voldoende ruimte biedt en nergens knelt of schuurt. Je kan het dan ook meteen verstellen op maat van je hond.

Check ook waar het zwaartepunt van het tuigje zit. Dit doe je door de lijn vast te maken aan de ring op de rug en er langzaam spanning op te zetten. Wanneer je hond wordt opgetild en zijn voorpoten van de grond komen dan zit de ring te ver naar voren.

Is het belangrijk om een afzonderlijk speurtuigje te hebben?

 

 

Naast het feit dat een speurtuig aan specifieke criteria moet voldoen, fungeert het ook als de ‘werkkleding’ van jouw hond tijdens het speuren. Het onderscheid tussen werk en ontspanning wordt duidelijk gemaakt door het gebruik van verschillende tuigen. Dit voorkomt verwarring bij de hond en maakt het mogelijk dat hij tijdens het speuren mag trekken, in tegenstelling tot het wandelen waar hij dit niet mag.

Geschikte merken van speurtuigen

 

 

Verschillende merken bieden geschikte speurtuigen, maar het belangrijkste is dat het tuig goed past bij de specifieke bouw van jouw hond. Enkele bekende merken die door cursisten worden gebruikt, zijn Anny-X, Dog Copenhagen en Ruffwear. Het passen van het tuig met jouw hond is essentieel voor de uiteindelijke keuze.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen een speurtuigje op maat laten maken. Bepaalde rassen zoals windhonden, hebben vaak een smalle maar diepe borst, wat betekent dat niet alle standaard tuigjes geschikt voor hen zijn. Ook hebben andere rassen, zoals teckels, vaak een relatief lang lichaam, waardoor het tuigje soms te ver naar voren kan zitten. Dan kan je erover denken om een tuigje op maat te laten maken.

Gelukkig zijn er gespecialiseerde modellen beschikbaar voor verschillende lichaamstypes. Het kan echter zijn dat je iets langer moet zoeken om het perfect passende tuigje te vinden, en in dit geval kan het internet een waardevolle hulpbron zijn.

Wanneer je een tuigje koopt, zorg je dat je hond hieraan kan wennen. Niet alle honden vinden het van de eerste keer aangenaam zitten. Koppel het aan iets lekkers en bouw dit stelselmatig op.

Hou er rekening mee dat bepaalde disciplines van het speuren speciale tuigjes vereisen. De hierboven beschreven tuigjes zijn geschikt voor recreatief mantrailen.

Wat heb je naast een speurharnas nog nodig?