fbpx

Wanneer je dit artikel leest, heb je het vast al een keertje meegemaakt: de ongemakkelijke situatie waarbij je hond begon te rijden. Misschien besteeg hij een andere hond, kroop hij op je been, rijdt hij op een kussen of een teddybeer. Wanneer je hond rijdt, is dat vaak een ongemakkelijke situatie die je probeerde weg te lachen. Maar wat kan je eraan doen wanneer je hond dit gedrag vertoont?

Rijden is een erg complex gedrag dat vaak gepaard gaat met allerhande emoties.  Om een gepaste reactie in te zetten wanneer je hond rijdt, is het belangrijk om te weten waarom je hond dit doet.

Waarom rijdt mijn hond?

Je hond is seksueel opgewonden

Rijden is natuurlijke, seksueel gedrag van een hond. Zowel reuen als teven rijden en de eerste gedragingen vertonen zich al heel vroeg in het leven van je hond namelijk tijdens spel in hun puppytijd.

Seksuele opwinding komt onder andere voor wanneer een teef loops is: een reu zal haar maar al te graag bestijgen. De teef zelf raakt ook seksueel opgewonden en vertoont rijgedrag. Vaak gaat dit gepaard met het likken aan mekaars geslachtsdelen of klappertanden.  De kans dat jouw hond begint te rijden omdat hij seksueel geprikkeld is, is echter heel erg klein en vaak is er een andere oorzaak voor dit gedrag.

Je hond voelt zich gestresseerd

Wanneer je hond rijdt en je geen seksuele motieven kan ontdekken, is het belangrijk dat je kijkt of je hond stress ondervindt van iets of iemand. Stress is een reactie in het lichaam waarbij verschillende stoffen worden aangemaakt zoals adrenaline en cortisol. Maar er komt ook testosteron vrij, een geslachtshormoon en ja, ook teven maken dit hormoon aan zij het in mindere mate. Het is nu net dit hormoon dat rijdgedrag bij je hond veroorzaakt, je hond weet even niet wat hij met de situatie aan moet, voelt zich angstig of gefrustreerd en begint te rijden om zichzelf te kalmeren.

Maar stress wordt niet alleen veroorzaakt wanneer je hond zich angstig of onzeker voelt. Hieronder een aantal voorbeelden die stress in het lichaam van je hond kunnen veroorzaken:

 

voelt zich angstig ten aanzien van iets of iemand;

is heel erg onzeker waardoor hij stress ondervindt bij nieuwe activiteiten zoals bijvoorbeeld op een nieuwe plaats gaan wandelen;

voelt zich onveilig in een bepaalde situatie;

vindt het lastig om met een bepaalde situatie om te gaan;

krijgt teveel prikkels binnen of heeft een opeenstapeling van prikkels binnengekregen;

is gefrustreerd omdat hij iets niet mag dat hij graag wil;

is moe en daardoor overprikkeld;

verveelt zich omdat hij niet voldoende mentale of fysieke uitdaging krijgt. Wanneer je denkt dat dit het geval is, lees dan zeker dit artikel;

is van een energiek ras, zijn agenda staat daarom boordevol fysieke activiteiten;

slaapt te weinig.

In al deze gevallen loopt de spreekwoordelijke ‘stress-emmer’ van je hond over en is rijden zijn manier om zichzelf te kalmeren. Maar het is niet noodzakelijk dat je hond iets of iemand wil bestijgen, hij kan ook ander gedrag inzetten.

Een voorbeeldje: in de snuffeltuin gebeurt het wel eens wanneer meerdere honden komen dat er tegen het einde van de sessie rijgedrag ontstaat. Dat is een teken dat de hond die het gedrag vertoont moe aan het worden is. Het is het teken dat de hond klaar is met snuffelen en dat het tijd is om de rust op te zoeken. Maar niet iedere hond doet dit: sommige honden leggen zich gewoon neer of zoeken een tak of een snack om op te kauwen. Andere honden beginnen dan vanalles uit te steken: dingen te pikken, in je kleding te hangen… Het is dan ook belangrijk te weten wanneer je hond moe is. Hoe je vermoeidheid kan herkennen, kan je hier lezen.

Je hond is opgewonden door enthousiasme

Je hond kan ook gaan rijden omdat hij heel erg opgewonden raakt van iets, en neen niet seksueel opgewonden. Wanneer je hond iets superleuk mag doen zoals wandelen, hij komt zijn favoriete vriendje tegen op wandeling of zijn favoriete persoon komt op bezoek kan het gebeuren dat hij uit opwinding begint te rijden. Opwinding veroorzaakt stress in het lichaam en een deel van de hormonen die vrijkomen zijn dezelfde als wanneer er angst of frustratie in het spel is. Dus wanneer je hond begint te rijden wanneer hij heel erg blij is, betekent dit dat zijn lichaam testosteron vrijmaakt en rijden zijn copingstrategie is om met die opwinding om te gaan.

Je hebt een puber in huis

Heb jij een puber in huis waar je dit gedrag bij ziet?  Vergeet dan niet dat er heel erg veel in het lichaam van je hond gebeurt, ze worden niet alleen hormonaal volwassen maar ook fysiek. Dat is heel wat voor je hond. Ze zijn vaker opgewonden en kunnen daarom dit gedrag vaker vertonen.

 

Wat zijn geen redenen waarom je hond rijdt?

 

Dominantie van je hond

Nogal snel wordt gezegd dat wanneer een hond begint te rijden hij dominant is, de controle wil over de andere hond of de alfa wil zijn, maar we weten ondertussen dat een hond niet bezig is met zijn alfastatus. Wil je daar meer informatie over? Lees dan dit artikel.

 

Je hond rijdt niet omdat hij oversekst is

Het spreekt voor zich, wanneer je hond veel rijdt is hij niet oversekst en je zal de oorzaak ergens anders moeten zoeken.

Rijden kan aangeleerd gedrag worden

Er zijn verschillende manier waarop een hond kan reageren wanneer hij stress of opwinding ervaart: rijden of beter gezegd seksueel gedrag vertonen is er eentje van. Iedere hond is anders maar eens een bepaalde strategie wordt ingezet en je hond voelt zich hierdoor beter, dan blijven ze deze verder gebruiken. Merk hierbij op dat dit een automatische reactie is van het lichaam wanneer er spanning of opwinding optreedt. Net zoals sommige mensen onbewust op hun nagels beginnen bijten.

Door te rijden gaat je hond zich niet alleen dolgelukkig voelen, hij zal zich ook kalmer voelen Hierdoor bestaat het gevaar dat je hond op een bepaald moment dit gedrag niet alleen (onbewust) inzet op momenten dat hij spanning voelt maar ook wanneer die spanning niet aanwezig is: gewoon omdat hij het leuk vindt. Zie het als een verslaving zoals op je nagels bijten dat je op den duur ook niet meer doet enkel wanneer je stress hebt. Het is dus belangrijk dat je ermee aan de slag gaat wanneer je dit gedrag niet aangenaam vindt.

hoe mijn hond rijden afleren

Rijden als obsessief gedrag

Ondanks dat rijden als natuurlijk gedrag wordt beschouwd voor je hond mag het geen obsessief gedrag worden. Dit betekent dat je hond overmatig rijdt, het wordt voor hem dwangmatig: bijvoorbeeld meerdere keren per dag of heel erg lang aan een stuk waarbij hij telkens opnieuw begint wanneer je hem stopt. Je kan dit vergelijken met een hond die voortdurend zijn staart najaagt of achter schaduwen achterna gaat. Toont je hond dit gedrag, dan is het verstandig professionele hulp in te schakelen van een gedragstherapeut.

Rijdt je hond obsessief?

Wat moet je NIET doen wanneer je hond begint te rijden?

De kans is groot dat je hond begint te rijden omdat hij stress heeft, hem straffen is geen goed idee. Door tegen hem te roepen, hem van je af te duwen of een ruk aan zijn lijn te geven, ga je het probleem niet oplossen. Het kan inderdaad zijn dat je hond ermee stopt maar dat is omdat hij schrik van je krijgt en het gedrag niet meer durft te tonen.

Je hond straffen zorgt er net voor dat je hond meer stress krijgt en je weet ondertussen dat je hond zijn stressemmer al vol zit. De kans is groot dat je hond het gedrag nog meer zal laten zien of dat hij zijn stress op een andere manier zal uiten.

Hoe ga je dan wel om met het rijgedrag van je hond?

Eerst en vooral zorg je ervoor dat je de reden kent waarom je hond rijdt, op die manier kan je gericht op zoek gaan naar een oplossing. Het is belangrijker aan de oorzaak van het probleem te werken dan aan het eigenlijke probleem als je een effect op lange termijn wil bereiken. Wanneer je aan de oorzaak werkt is het belangrijk dat je je hond niet meer in de positie brengt dat hij het rijgedrag nog kan stellen. Aangeleerd gedrag, weet je nog?

Stel dat je hond toch in een situatie komt dat hij begint te rijden dan zorg je dat je hond hier zo snel mogelijk uithaalt, indien mogelijk. Je houdt hierbij altijd rekening met je eigen veiligheid en die van betrokkenen. Je hond heeft namelijk een verhoogde hoeveelheid testosteron in zijn lichaam en zou daardoor boos kunnen reageren wanneer je hem probeert te stoppen. Een optie om hem te doen stoppen is hem aan te lijnen en mee te nemen, op die manier haal je hem uit de situatie.

Kan je hulp gebruiken met het rijgedrag van je hond?

Disclaimer: Castratie is vaak niet de juiste oplossing. Het zou kunnen dat je hond het rijgedrag niet meer gaat tonen maar de oorzaak van het probleem is voor je hond niet verholpen. De kans bestaat dat je hond een andere coping strategie inzet en dus ander gedrag zal vertonen.