fbpx

Heb je een hond die blaft, aan de lijn trekt of op zijn achterste poten gaat staan bij het zien van andere honden of mensen tijdens een wandeling? Wandelen is voor geen van jullie beiden nog ontspannend. Iedere keer je een hond ziet, krijg je het zelf al benauwd en hou je die lijn een stukje strakker. Omdat je weet wat gaat komen… een situatie waarin je hond onbereikbaar wordt en je jezelf schrap moet zetten om hem te kunnen houden.

Waarom reageert je hond toch iedere keer zo?

Het gedrag dat je hond inzet bij het zien van een andere hond of persoon is voor jou heel erg vervelend maar voor je hond is het een normale reactie. Wanneer je hond een andere hond of persoon ziet worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrijgegeven. Deze hormonen bereiden het lichaam van de hond voor op ‘vechten of vluchten’. Aangezien je hond vastgemaakt is aan de lijn is vluchten geen optie en moet hij de strategie van vechten in zetten. Hij doet dit dus in de vorm van blaffen, tanden laten zien, grommen… In eerste instantie is dit een onbewuste reactie van je hond maar er treedt ook altijd een leerproces op.

Ook na het zien van de prikkel blijven deze hormonen nog een tijdje in het lichaam waardoor je hond er nog steeds gespannen kan bijlopen. Het is niet duidelijk hoe lang cortisol in het lichaam aanwezig blijft maar er wordt gesproken van 72 uur.

Hoe kan mantrailen helpen bij je reactieve hond?

Bij het mantrailen leert je hond een bepaalde persoon te vinden door het volgen van die persoon zijn geur. Dubbel plezier voor je hond want hij mag zijn neus gebruiken en daarnaast wacht de vermiste persoon hem op met een uitermate lekkere beloning. Mantrailen biedt vele voordelen voor je reactieve hond

Focus op de Neus: Een Kalmerende Afleiding

Eén van de voornaamste redenen waarom mantrailen zo geschikt is voor reactieve honden, is dat de hond zijn neus zijn neus zal moeten inzetten. In plaats van te focussen op de prikkels in zijn omgeving die zorgen voor het uitvalgedrag van je hond, stelt mantrailen je hond in staat om zijn neus te gebruiken om geuren te volgen. Dit zorgt voor een kalmerende afleiding en helpt de hond zijn aandacht weg te houden van potentieel stressvolle situaties.

Geur als Positieve Stimulus

Tijdens het mantrailen wordt de hond blootgesteld aan verschillende geuren die leiden naar de vermiste persoon. Honden kunnen zowel positieve als negatieve ervaringen koppelen aan bepaalde geuren. Daarom is het belangrijk dat je hond tijdens het mantrailen positieve ervaringen legt met de aanwezige geuren. Op die manier kan hij de positieve ervaringen met geuren uitbreiden naar andere situaties in zijn dagelijks leven.

Mantrailen reactieve hond

Mentale Uitdaging en Voldoening

Reactieve honden hebben vaak behoefte aan mentale stimulatie, en mantrailen voorziet hier perfect in. Het volgen van geursporen en het oplossen van ‘puzzels’ tijdens het speuren zorgen voor een mentale uitdaging die de hond voldoening geeft. Een mentaal tevreden hond is over het algemeen kalmer omdat hij zijn spreekwoordelijke stressemmer beter kan legen.

Opbouwen van Zelfvertrouwen

Mantrailen biedt niet alleen fysieke en mentale uitdagingen, maar het draagt ook bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen bij je hond. Wanneer je hond uitvalt naar andere honden of mensen, doet hij dit vaak omdat hij zich onzeker of angstig voelt. Tijdens het mantrailen is het je hond die het voortouw neemt om je tot bij de vermiste persoon te brengen. Door het uitwerken van een spoor, moet hij allerlei beslissingen nemen en soms zelfs zijn grenzen verleggen door het nemen van hindernissen. Je hond doet dus allerlei positieve ervaringen op tijdens het trailen waardoor zijn zelfvertrouwen zal groeien.

Mantrailen is aanpasbaar aan de individuele behoefte van je hond

Een ander voordeel van mantrailen is dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de hond. De locatie kan in onderling overleg gekozen worden: wanneer je hond het lastig heeft met andere honden, kan het mantrailen aangeleerd worden op een locatie waar niet zoveel honden komen. Hou er rekening mee dat ik uiteraard niet kan garanderen dat er helemaal geen honden aanwezig zullen zijn.

Ook wanneer je hond het lastig heeft met andere mensen kan het mantrailen op een manier gebeuren dat je hond went aan het zoeken naar vermiste personen zodat hij ook hierin kan groeien.

Of je nu werkt met een hond die gevoelig is voor geluiden, andere honden, of mensen, mantrailen kan worden aangepast om een comfortabele en positieve omgeving te creëren waarin de hond kan gedijen.

Hoe kan mantrailen jou helpen?

Wandelen kan al lang niet meer ontspannend aanvoelen wanneer je hond uitvalt bij het zien van andere honden of mensen iedere keer aan die lijn begint te trekken en te sleuren. De kans is groot dat je zelf al helemaal in de stress schiet bij het zien van een andere hond. Mantrailen zorgt ervoor dat ook jij je meer ontspannen zal voelen. Samen met je hond een leuke activiteit doen verstevigt jullie band. Bovendien zal je verstelt staan te zien tot wat je hond allemaal in staat is met zijn neus waardoor dat je je hond in een ander daglicht zal zien.

Mantrailen is niet enkel voor reactieve honden

Mantrailen is voor alle honden, ongeacht leeftijd, ras of gedragsproblemen. Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel over hoe iedere hond kan speuren.

Ontdek hoe goed je hond is met zijn neus